Schapers viert bij debuut zege op Duitsers

Twee Nederlandse tenniscoaches maakten afgelopen weekeinde furore. Michiel Schapers debuteerde als raadsman van de Nederlandse selectie die tijdens de strijd om de World Team Cup Duitsland met 2-1 versloeg en Sven Groeneveld stond voor het eerst Marie-Joe Fernandez terzijde....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De Nederlandse ploeg leek gezien de recente resultaten van Siemerink, Haarhuis en Eltingh weinig kansrijk in Düsseldorf maar Schapers kon uiteindelijk toch zijn eerste overwinning als bondscoach begroeten. Zijn team speelt donderdag tegen de verliezer van het duel tussen Zweden en Spanje.

Jan Siemerink verloor de openingspartij tegen Stich kansloos, maar Paul Haarhuis scoorde de gelijkmaker tegen Prinosil, waarna het dubbel Haarhuis/Eltingh het winnende punt maakte tegen Stich en Sinner. Het werd 6-2, 6-3 voor het Nederlandse duo.

Jan Siemerink is 'geestelijk geblesseerd'. Het vergaat hem momenteel op gravel zo slecht dat hij niet weet wat hij volgende week op Roland Garros in Parijs moet zoeken.

'Momenteel weet ik niet hoe de deksel op het potje past. Het is heel frusterend', zei Siemerink na zijn nederlaag. Om zijn hoofd 'schoon' te krijgen trok hij verleden week in zijn eentje naar Rome. Maar ook dat was de oplossing niet.

Ook Michiel Schapers kon maandag geen steun bieden. Op verzoek van Siemerink en Haarhuis zit de nieuwe Davis Cup-captain in Düsseldorf op de stoel. 'We vonden het een goed idee hem te vragen zodat we aan elkaar kunnen wennen', aldus Haarhuis. 'Michiel heeft zeker één voordeel. Bij de training is hij echt de vierde man. Dat kon Stanley Franker natuurlijk niet meer.'

Haarhuis werkte zich met succes in het zweet. Het was waarschijnlijk beter geweest als hij de eerste single had gespeeld. Na een onzeker begin kreeg Haarhuis gaandeweg de overtuiging dat hij in de slagenwisselingen beter was dan Prinosil. Hij zette een achterstand van 3-5 om in setwinst van 7-5 en brak vervolgens nog twee keer de opslag van de Duitser.

Stich zag het met stijgende onrust aan. De stand van 1-1 liet hem geen andere keus dan zijn geblesseerde schouders onder het karwei van de dubbel te zetten. Het ging hem slecht af, ookal omdat zijn maat Sinner geen enkele hulp bood. Schapers kan ook donderdag niet beschikken over Sjweng Schalken, die gisteren in St. Poelten verrassend voor de uitschakeling zorgdroeg van de Britse belofte Henman.

Onder leiding van Sven Groeneveld behaalde de 25-jarige Mary-Joe Fernandez haar eerste toernooizege sedert maart 1995. In de finale van Berlijn versloeg Fernandez de Francaise Mary Pierce in twee sets, 6-4, 6-2. Pierce werd tot februari van dit jaar gecoacht door Groeneveld.

Door haar overwinning steeg Fernandez van veertien naar twaalf op de wereldranglijst, Pierce werd tiende. Ze won vorige week Rome en oogde vermoeid in de hitte van Berlijn. 'Slapen', meldde ze monter op de vraag hoe haar voorbereiding op de Franse Grand Slam er uitziet in de komende week. Ook Pierce verscheen in Berlijn met een nieuwe coach: Craig Kardon, de 'ex' van Martina Navratilova.

In Rome werd Alex Corretja de derde Spaanse toernooiwinnaar na Orantes in 1972 en Emilio Sanchez in 1991. De 23-jarige baseliner uit Barcelona versloeg Marcelo Rios in de eindstrijd met 7-5, 7-5, 6-3. Hij werd direct gebombardeerd tot favoriet voor Roland Garros.

Voor Corretja, die in de halve finale Ivanisevic versloeg, betekende Rome zijn vierde finale op gravel in dit jaar. Hij schrijft zijn opmars naar de achtste plaats op de wereldranglijst vooral toe aan de jeugdcoach Javier Duarte, tot wie hij zich dit jaar weer wendde.

Meer over