NieuwsWereldbekerwedstrijden schaatsen

Schaatsunie schrapt eerste vier wereldbekers vanwege corona

De ISU heeft vanwege de coronapandemie besloten om de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in de eerste helft van de winter te schrappen. Het gaat om de wedstrijden die waren gepland in Polen, Noorwegen, Canada en de VS.

Sven Kramer tijdens de wereldbekerwedstrijden in 2019.  Beeld BSR Agency
Sven Kramer tijdens de wereldbekerwedstrijden in 2019.Beeld BSR Agency

In een statement laat de ISU maandagmiddag tegelijkertijd weten dat er in november en december mogelijk toch wordt geschaatst. De schaatsunie overweegt een ‘hub concept’ waarbij alle vier de afgelaste wereldbekerwedstrijden worden verreden in Nederland.

De KNSB heeft, samen met wedstrijdorganisator House of Sports, daarvoor al eerder een concept ingediend bij de ISU. ‘Wij denken al geruime tijd na over het organiseren van wedstrijden in coronatijd’, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond, in een persbericht. ‘Het creëren van een bubbel, waarin sporters en begeleiders zijn afgeschermd van de buitenwereld, lijkt een goed concept om coronaproof te kunnen sporten.’

Sven Kramer laat weten blij te zijn dat er naar een alternatief in Nederland wordt gezocht. ‘Het is in het belang van de hele schaatssport dat die World Cups straks ook echt door kunnen gaan.’

Ook in de shorttrackkalender is door de ISU gestreept. De eerste twee wereldbekerwedstrijden in Canada zijn afgelast. Over een alternatief voor de shorttrackers wordt niet gerept. De beslissing over de wereldbekerwedstrijden in Seoul (11-13 december) en Beijing (18-20 december) zal later worden genomen.