Scandinaviërs doen goede zaken voor Euro 2000

Daverende verrassingen deden zich niet voor tijdens de vele kwalificatiewedstrijden voor Euro 2000 van afgelopen weekeinde. Spanje kan de afreis naar Nederland en België bijna niet meer ontgaan nadat er zaterdag in en tegen Oostenrijk met 3-1 werd gewonnen....

Een derde Scandinavische vertegenwoordiger, Denemarken, deed zaterdag eveneens goede zaken door rivaal Zwitserland met 2-1 te verslaan. Negen minuten voor tijd bracht Feyenoorder Tomasson de Denen de zege. Zijn ploeg staat nu tweede in groep 1 achter Italië. Wales, dat dankzij doelpunten van veteraan Saunders en sterspeler Giggs met 2-1 bij Wit-Rusland won, is ook nog in de race voor een barrageplaats voor Euro 2000.

In groep 2 won Noorwegen in eigen huis met 1-0 van Griekenland. Leonhardsen, speler van Tottenham Hotspur, was de gevierde man toen hij tien minuten voor rust de Griekse doelman met een fraaie lob verschalkte. Woensdag komt Slovenië in Oslo op bezoek en kan Noorwegen het EK-ticket zeker stellen.

Duitsland en Turkije zijn in groep 3 in een spannende strijd verwikkeld om rechtstreekse kwalificatie. Milan-spits Bierhoff bewees weer eens zijn waarde voor de Duitse ploeg door in Helsinki beide doelpunten voor zijn rekening te nemen in de 2-1 zege op Finland.

Turkije hield wat het puntenaantal betreft (vijftien uit zes wedstrijden) gelijke tred met de Duitsers door Noord-Ierland met 3-0 te verslaan. Aanvaller Arif bracht de rouwende natie enige vreugde door in Belfast drie keer te scoren binnen vier minuten. In eigen land bleven de gebruikelijke vreugdetaferelen op straat ditmaal uit.

Zweden weet zich na afgelopen weekeinde in ieder geval verzekerd van een plaats in de playoff voor de eindronde maar mikt vanzelfsprekend op rechtstreekse plaatsing. Dat laatste lijkt zeer waarschijnlijk want een zege op het puntloze Luxemburg, komende woensdag, is geen grote opgave. De leiders in groep 5 speelden zaterdag tegen Bulgarije dat dankzij een doelpunt van invaller Alexandersson met 1-0 verslagen.

Engeland hield in diezelfde groep de hoop levend door op Wembley Luxemburg onder de voet te lopen. Althans, in de eerste helft. Die werd met 5-0 afgesloten dankzij drie treffers van Shearer en twee van McManaman, voor het eerst doeltreffend in het nationale shirt. In de tweede helft viel nog één doelpunt, de mooiste van de wedstrijd: invaller Owen, eindelijk terug na een blessure, scoorde met een magnifieke lob.

Voor Engeland is woensdag de dag van de waarheid. Dan treedt de ploeg van bondscoach Keegan in en tegen Polen aan. Engeland moet winnen, bij een gelijkspel heeft Polen de kansen in eigen hand.

Spanje begon de kwalificatiereeks vorig jaar op een beroerde wijzen door een blamerende nederlaag tegen Cyprus. De lijstaanvoerder in groep 6 krijgt woensdag de kans die schande uit te wissen wanneer de voetbaldwerg op bezoek komt. Gezien de goede vorm waarin Spanje de laatste maanden verkeert, zaterdag werd Oostenrijk in Wenen met gemak met 3-1 verslagen, ligt het voor de hand dat de Spanjaarden zich woensdag definitief voor Euro 2000 kwalificeren.

Cyprus blijft het verrassend goed doen in deze groep. Gisteren werd met 3-2 van Israël gewonnen waardoor Cyprus de nummer twee van de groep is geworden.

In groep 7 maakte Roemenië gebruik van de halve misstap van concurrent Portugal dat ternauwernood (Figo scoorde in de laatste minuut) een puntje wist weg te slepen in Azerbeidzjan. Op bezoek bij Slowakije bleef Roemenië wel bij de les en won met 5-1. Veteraan Hagi, toch weer opgeroepen, behoorde tot de doelpuntenmakers. Woensdag treffen Roemenië en Portugal elkaar in Boekarest en bij winst is Roemenië groepswinnaar.

De nummer drie van het WK, Kroatië, behaalde in groep 8 een benauwde overwinning op Ierland. De Kroaten bestookten het Ierse doel negenentachtig minuten lang tevergeefs alvorens Suker toch nog een gaatje vond. Beide landen én Joegoslavië blijven in de race voor de groepswinst. De Joegoslaven hebben het minste aantal verliespunten.

In groep 9 gaat het om de strijd om de tweede plaats achter het ongenaakbare Tsjechië. De beste papieren op die barrageplaats zijn voor Schotland dat zaterdag een bezoek aan Bosnië-Herzegovina met een 2-1 besloot. Tsjechië, het land dat zich als eerste kwalificeerde voor Euro 2000, heeft na acht wedstrijden het maximale aantal punten. In Litouwen werd met 4-0 gewonnen.

Meer over