SC Heerenveen niet langs ADO Den Haag

HEERENVEEN (ANP) - ADO Den Haag baant zich strompelend en struikelend een weg naar het einde van de competitie. Na de nederlaag van vorige week tegen staartclub Excelsior (3-1) pakte de hekkensluiter zaterdagavond een punt tegen SC Heerenveen (1-1).

De Friezen lijken nu bijna kansloos voor de vijfde plaats, die recht geeft op het verlengstuk van de competitie. ADO Den Haag faalde allerminst tegen Heerenveen, dat door een doelpunt van Afonso Alves op 1-0 kwam. De Braziliaan schoot een voorzet van Michel Breuer met de buitenkant voet binnen. Het was zijn 26ste competitietreffer.

ADO Den Haag leek vervolgens ten onder te gaan door gebrek aan kwaliteit. Een tikje begrijpelijk was dat wel. Trainer Lex Schoenmaker had een moeilijke opdracht om zijn team op volle oorlogssterkte te brengen. Hij miste twee geschorste spelers (Ferdie Bodde en Pascal Bosschaart) en verder waren een zevental spelers, onder wie Goran Bunjevcevic, Christian Kum en Tininho geblesseerd.

Fluitconcert

De balans in het team was derhalve helemaal zoek. De thuisploeg had helemaal geen handicaps. Heerenveen was dan ook verreweg het gevaarlijkst. De Friezen verzuimden echter om verder afstand te nemen. Vlak voor het rustsignaal counterde ADO Den Haag naar de gelijkmaker.

De snelle Laurent Delorge brak op links door en bediende Santi Kolk, die de 1-1 binnenknikte. In de ogen van de Friese toeschouwers was dat een blamage. Een fluitconcert was het gevolg. Na de rust trok Heerenveen opnieuw met verhoogde energie ten aanval. Een handvol kansen van Alves, Garcia Garcia en Danijel Pranjic werden niet benut. Volstrekt tegen de verhouding in kwam ADO Den Haag in de slotfase nog bijna op voorsprong. Maar Aleksandar Rankovic en Wesley Verhoek faalden voor het Heerenveense doel. Datzelfde overkwam in de slotminuten Niklas Tarvajärvi, die op de Haagse doelman kopte.

Meer over