Update

Sanne Wevers vergeet cruciaal element en mist daardoor WK-finale

Door 'een misrekening' van eigen makelij loopt olympisch turnkampioen Sanne Wevers een plek in de WK-finale mis. De beste balkturnster van de wereld, in jaargang 2016, miste in de kwalificatie een vereist 'achterover-element' in haar oefening op het 10 centimeter brede balanstoestel. 'En ik had het zelf niet eens in de gaten', jammerde zij na afloop. Ze oogde beschaamd.

Sanne Wevers in actie tijdens kwalificatie op de balk voor de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada. Beeld anp
Sanne Wevers in actie tijdens kwalificatie op de balk voor de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada.Beeld anp

De jury was, na tien minuten omstandig vergaderen, onverbiddelijk. De kleine Wevers, groots aangekondigd in Montréal, kreeg een half punt minder toegekend in haar moeilijkheidsgraad (D-score). Acht vrouwen zullen zich plaatsen voor de WK-finale van zondag. De Japanse Asuka Teramoto deed Wevers even later uit de top acht belanden.

De zon ging in het leven van Wevers voor even onder. 'Daar had ik horen te staan. Ik ben beter dan ik hier heb laten zien', sprak Wevers toen het ergste verdriet wat gezakt was. Wevers was de medaillehoop bij de Nederlandse vrouwen, die geen van allen een finale haalden. Tisha Volleman was er dicht bij op sprong met een negende plaats. Eythora Thorsdottir eindige op balk als dertiende en op vloer als achttiende. Lieke Wevers turnde een strakke oefening op balk, tot ze eraf viel.

In veertien maanden is Sanne Wevers, de sportvrouw van het jaar, een flink deel van haar status van olympisch kampioen verloren. In april werd zij bij de Europese titelstrijd in Roemenië tegenvallend vijfde. Daarna volgden matige kwalificatiewedstrijden. Ze voldeed pas aan de Nederlandse eis voor WK-afvaardiging toen de bondscoach haar wegens bewezen kwaliteit uit het verleden al had aangewezen. Valpartijen in Duiven en Parijs deden twijfels rijzen over de vorm van de topturner.

In Montréal viel Wevers, zonder schoentjes op de stroeve Gymnova-balk, niet ván het lastige, maar dóór haar zo geliefde toestel. Ze had slechts een matige opsprong en verzuimde daarbij een flikflak achterover te maken. In een oefening moet zo'n achteroverbeweging zijn opgenomen. Het is het programma van eisen dat de technische commissie van de wereldbond FIG per vier jaar mag uittypen.

Wevers is gewend aan zulke omissies die zij gaande de wedstrijd van maximaal 1 minuut 30 seconden altijd weer rechtzet. Het geldt als haar grote kracht, het improviseren. 'Dat blijf ik staande houden. Het zal bij mij nooit zo worden dat ik een vaste oefening draai. Ik doe het improviserend.'

Na haar balkoefeningen schrijft Wevers (26) altijd in recordtempo de verschillende elementen en afgewerkte eisen op in een schriftje. Het blauwe boekje van haar en haar geheugen zijn inmiddels beroemd in turnkringen. In Montréal ging ze ook op de knieën om even te calculeren. Ze ontdekte al schrijvende niet dat zij de 'achterover-eis' had gemist. Daarom dienden zij en haar coach, vader Vincent Wevers, ook een protest in tegen de beoordeling van de jury.

Ze zaten er naast, wisten ze even later toen het protest, met uitleg was afgewezen. In plaats van een D-score van 5,5 punten was er 5,0 op het scorebord gekomen. De uitvoering (E-score) was 7,733 omdat de wereldbond heeft afgesproken veel en veel harder te jureren. Wevers: 'Het moet wennen. Tot dit jaar was je gewend ongeveer een punt aftrek te krijgen. Daar (9,0, JV) knokte je dan voor. Nu is de kunst bij de twee punten aftrek te blijven.'

Ze pareerde nog de term stommiteit. Ze noemde het een misrekening voordat ze met de schouders naar beneden naar de kleedkamers vertrok. Als captain van de ploeg had ze niet aan de verwachtingen voldaan.

Meer over