Sams: Vader worden, naar honkbalfinale rijden, raak slaan en hop, Europees kampioen!

Het slaan van een honkbal is voor Kalian Sams (30) een gevoelsspel. Alles moet kloppen om de juiste focus te krijgen. Daarom trekt de speler van het Nederlands team voor een wedstrijd altijd eerst een sok om zijn linkervoet. Die voet zet hij daarna als eerste in zijn linkerschoen. Een keer deed hij het anders. 'Ging helemaal fout', zegt hij.

Lennart Bloemhof
Kalian Sams Beeld anp
Kalian SamsBeeld anp

Slagmannen in het honkbal varen op vertrouwen in eigen kunnen. Ieder spoor van twijfel - bij werper of slagman - is fataal. Het maakt van slaan iets ondoorgrondelijks. Sams: 'Als het slecht gaat, gaat alles fout en begin je aan alles te twijfelen. Maar als het eenmaal loopt, gaat alles vloeiend en denk je nergens aan.'

Dat laatste was de afgelopen anderhalve week het geval bij Sams op het EK in eigen land. Met vier homeruns sloeg hij van alle EK-spelers de meeste ballen over de hekken. Vrijdagavond, tegen aartsrivaal Italië, dwong hij met een rake klap in de negende inning een verlenging af. Het toernooi kreeg voor hem een bizarre wending toen zijn hoogzwangere vrouw zondag een kwartier voor de finale tegen Spanje beviel.

Sams zag zoontje Dean ter wereld komen in Den Haag, stapte in de auto en scheurde naar Hoofddorp. In de vierde inning zocht hij zijn plek op in de dug-out. In de achtste inning stond hij voor het eerst aan slag en sloeg hij meteen een honkslag. 'Vraag me niet hoe, want ik zag die bal niet. Ik had geen minuut geslapen', aldus Sams lachend.

Nederland won de finale uiteindelijk met 3-2 door een rake klap van De Caster in de verlenging en verdedigde zo met succes de EK-titel.

Nederlandse honkballers weer Europees kampioen
In de finale van het Europees kampioenschap moest Oranje zondag in Hoofddorp tot het uiterste gaan om Spanje te verslaan (3-2). Nederland won pas in de verlenging, nadat na negen innings 2-2 op het scorebord stond. Het is de 22e Europese titel voor de ploeg van bondscoach Steve Janssen.
Nederland kwam in de tweede inning op een 2-0 voorsprong door punten van Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt. Oranje kreeg het daarna moeilijk in de zesde inning, toen Spanje alle honken bezet had. Pitcher Lars Huijer was echter bestand tegen de druk. Twee slagbeurten later ging het alsnog mis met Shairon Martis op de heuvel. Door een homerun van Jesus Fernando Martinez kwam Spanje op gelijke hoogte. In de noodzakelijke tiende inning sloeg Yurendell de Caster het beslissende punt binnen.

Precisiewerk

Met veertien honkslagen wist Sams het gehele toernooi de bal goed te raken. Dat is knap. Consequent raak slaan is precisiewerk zonder foutmarge. Voor een homerun moet de bal ook nog eens de knuppel raken op de plek waar de kracht zonder verlies van energie wordt overgedragen in de bal; de zogeheten 'sweet spot'.

Goed kunnen slaan is een mix van talent, training en ervaring. Want iedere werper is anders. Sams schat dat hij in zijn profbestaan in de afgelopen elf jaar tegenover bijna duizend werpers stond.

Lang speelde hij in de VS, waar hij bleef steken op het AAA-niveau; het hoogste niveau onder topcompetitie Major League. Op het niveau onder de AAA gooien ze harder, maar in de AAA zijn de werpers slimmer. 'Ze zien direct de zwakke plek van een slagman en buiten dat uit', zegt de Hagenaar. Na zijn trektocht door de VS speelde hij bij clubs in Mexico, Canada en Taiwan.

null Beeld anp
Beeld anp

Zeldzame prestatie

Aziatische werpers zijn een verhaal apart, stelt hij. Zij gebruiken vaak een onderhandse worp met veel effect, waarbij de werper met zijn hand bijna de grond raakt. Sams: 'Die ballen bewegen ontzettend veel en ze gooien niet zo snel een harde bal bij sterke, grote slagmannen. Dat was wennen, maar slaan is aanpassen. Het is een voortdurend kat- en muisspel met de werper.'

Op het EK was het niveau van de werpers tegen de sterkere landen, zoals Spanje en Italië, volgens Sams vergelijkbaar met het niveau in de sterkere minor leagues in de VS. Bij de mindere landen was het niveau een stuk lager.

De bal raken is dan niet makkelijker: 'Als je zachtere worpen krijgt die je lang niet hebt gezien, is het lastig je timing aan te passen', legt hij uit. Die aanpassing had hij tegen Tsjechië vorige week maandag snel gemaakt. Sams sloeg in dat duel drie homeruns, een zeldzame prestatie in het honkbal.

Bernadina
Het Nederlands honkbalteam werd ongeslagen Europees kampioen in eigen land. Maar niet alles ging crescendo tijdens het toernooi bij de ploeg van bondscoach Steve Janssen. Buitenvelder Roger Bernadina (32), de speler met verreweg de meeste Major League-ervaring in de Nederlandse selectie (548 wedstrijd, red.), stapte vorige week plots uit het team. Bernadina kwam woensdag niet opdagen bij een training. Daarna volgde er volgens bondscoach Janssen een kort gesprek, waarin hij Bernadina meedeelde buiten de basis te laten in de volgende wedstrijd tegen Spanje. ‘Toen zei hij: ‘Prima, dan ga ik naar huis’’, aldus Janssen. De bondscoach wilde niet zeggen of de gang van zaken gevolgen heeft voor Bernadina en zijn deelname aan de World Baseball Classic (WBC) volgend jaar. De WBC is het officiële WK en enige toernooi waaraan ook alle profspelers uit de VS mogen meedoen. Janssen: ‘Alleen het EK telde de afgelopen anderhalve week. De rest komt later.’

Kersverse vader

Hij weet wel waarom alles lukte tegen de Tsjechen. Eerder op de dag kreeg het team te horen dat de oma van bondscoach Steve Janssen was overleden. 'Dat soort dingen raken mij echt, ook al is het niet mijn familie', zegt Sams. 'Dan wil ik mijn team helpen en hem een plezier doen. Het zorgt voor een intense focus.'

Als kersverse vader heeft gevoelsmens Sams sinds zondag weer een extra reden om voor Nederland de komende jaren ballen uit stadions te slaan.

Yurendell De Caster. Beeld anp
Yurendell De Caster.Beeld anp
Meer over