Update

Sagan steelt de show in Gent-Wevelgem

Met een wheelie, het voorwiel van de grond, passeerde Peter Sagan zondag als eerste de finishlijn van de wielerkoers Gent-Wevelgem. De pas 23-jarige Slowaak onderstreepte daarmee zijn overmacht in een wedstrijd die in bittere kou werd verreden.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het deerde Sagan niet. Na ook al tweede plaatsen in Milaan-Sanremo en de E3 Harelbeke geldt hij inmiddels als favoriet voor de Ronde van Vlaanderen.

Sagan maakte het karwei af op een manier die maar weinigen verwacht hadden. Als beste sprinter van een kopgroep van uiteindelijk tien renners leek hij in een zetel op weg naar Wevelgem. Een dikke 3 kilometer voor de streep besloot de renner van Cannondale toch zelf aan te vallen. 'In zo'n groep kijkt iedereen naar mij. Zo gaat het vaker. Ik moet steeds een andere oplossing verzinnen. Ik counterde net een aanval van Stijn Vandenbergh en ging daarna vol door', vertelde Sagan, de leider ook in de WorldTour.

Een kleine halve minuut nadat hij met gevoel voor show de finish was gepasseerd sprintte de Sloveen Borut Bozic naar de tweede plaats, net voor de Belg Greg van Avermaet. De Spanjaard Juan Antonio Flecha was namens Vacansoleil-DCM mee in de kopgroep en werd vijfde.

De koers, vanwege de kou 45 kilometer verderop gestart dan gepland, zag al vroeg een versplinterd peloton. De Zwitser Fabian Cancellara had zich laten verrassen, moest hard werken om weer voorin te verschijnen maar haakte uiteindelijk bij de bevoorrading toch voortijdig af. Datzelfde deed Tom Boonen. De Belg blesseerde zijn knie bij een val, probeerde het nog wel maar gaf niet veel later op.

Van de grote groep die op 40 seconden van de winnaar binnenkwam won de Duitser André Greipel de sprint. Beste Nederlander in de uitslag was Boy van Poppel: 19e.

Van Avermaet had Sagan van dichtbij zien wegrijden. Het maakte indruk op de renner van BMC: 'We hebben wel gereageerd op zijn aanval, maar Sagan was zo sterk dat hij simpelweg van ons weg reed."

Team Blanco, vrijdag in de E3 Harelbeke ook al veroordeeld tot een bijrol, zag slechts drie renners finishen van wie Lars Boom de beste klassering behaalde: 23e. Zijn ploeggenoot Sep Vanmarcke had zich meer voorgesteld. 'Ik ben zeer teleurgesteld', vertelde de Belg. 'Ik zat nooit lekker in de wedstrijd, zeker nadat ik werd opgehouden door een val voor me. Toen ik weer bij de groep aansloot, was ik uitgeput.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over