Russische sprinter Fatkoelina geschorst, zilver alsnog voor Nederlandse

De huldiging van de sprintvrouwen in het olympische schaatstoernooi van 2014 moet opnieuw. Vrijdag sprak het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dopingstraffen uit tegen vier Russische sporters, onder wie de winnaar van het zilver op de 500 meter, Olga Fatkoelina.

Karolina Erbanova temidden van Jorien ter Mors en Olga Fatkulina tijdens de podiumceremonie van het EK Sprint in Thialf. Beeld anp
Karolina Erbanova temidden van Jorien ter Mors en Olga Fatkulina tijdens de podiumceremonie van het EK Sprint in Thialf.Beeld anp

Zij moet die plak na haar diskwalificatie inleveren en de medaille behoort nu toe tot de Nederlandse Margot Boer die in Sotsji derde werd, achter de Koreaanse winnares Sang Hwa-lee en Fatkoelina. Het brons gaat na de herschikking naar de Chinese Hong Zang.

Het IOC sloot Fatkoelina, de wereldkampioen op de 1.000 meter van 2013, voor het leven uit van olympische deelname. De internationale schaatsunie, de ISU, moet nog beslissen of de straf wordt overgenomen.

Reactie op Instagram

Fatkoelina (27) verblijft momenteel in Calgary, in voorbereiding op het wereldbekertoernooi van volgende week. Dat geldt ook voor haar ploeggenoot Alexander Roemjantsev, de Russisch kampioen op de 10 kilometer. Hij werd in Sotsji elfde op de 5 kilometer en maakte deel uit van de achtervolgingsploeg die zesde werd. De Russen weigeren hun dopingovertredingen toe te geven. Fatkoelina meldde op Instagram dat ze haar onschuld moet bewijzen 'in deze oorlog'. Ze zei niet te weten waar zij de kracht vandaan moest halen 'om de strijd aan te gaan'.

De Russische schaatsploeg wordt al zeven jaar gecoacht door Kosta Poltavets, een in Heerenveen woonachtige Oekraïner. Hij heeft steeds volgehouden dat zijn team schoon is.

Bij zijn aanstelling in 2010, werd hij door sportminister Moetko gemaand vijf olympische schaatsmedailles te halen in Sotsji. Het werden er drie: Fatkoelina (500 meter), Graf (3 kilometer vrouwen) en ploegachtervolging (vrouwen).

In de olympische medailleoogst van Rusland uit 2014 vallen door de uitspraken van het IOC (de commissie-Oswald) gaten. Vrijdag werden de twee gouden resultaten van bobber Zoebkov geschrapt. Rusland, winnaar van het medailleklassement met dertien goud, zag Noorwegen, Duitsland en de VS passeren.

Correspondent Tom Vennink ging op bezoek bij de Russische schaatsers, die argwanend worden bejegend. 'Voor het Westen ben ik een zondaar. Dat is voor altijd'

Schaatser Koen Verweij traint mee met de Russen. Zijn keuze voor Poltavets, de bondscoach van de Russen, is voer voor speculatie.

'Grigori Rodtsjenkov bezat een atoombom van informatie'
Wielrennende filmmaker Bryan Fogel vertelt hoe hij op een gigantisch dopingschandaal stuitte - nu te zien op Netflix.

undefined

Meer over