Russische hooligans: getraind en klaar voor actie

Opvallend getraind en gespierd waren de Russische hooligans die een bliksemaanval uitvoerden op hun Engelse tegenhangers.

Tom Vennink
Russische hooligans in gevecht met Engelse supporters in het Stade Velodrome in Marseille zaterdag na afloop van de wedstrijd Engeland-Rusland. Beeld ap
Russische hooligans in gevecht met Engelse supporters in het Stade Velodrome in Marseille zaterdag na afloop van de wedstrijd Engeland-Rusland.Beeld ap

Geen Rus te bekennen in de rechtbank van Marseille maandag. Wel zes Britten, drie Fransen en een Oostenrijker die moesten voorkomen wegens hun rol bij de voetbalrellen in de Franse havenstad. Terwijl Russische hooligans de hoofdrol opeisten in de gevechten. Hoe dat kan? 'Dit zijn zeer goed getrainde mensen', verklaarde Brice Robin, procureur in Marseille.

De Russische hooligans waren ongrijpbaar voor de Franse politie, als je Robin mag geloven. Honderdvijftig Russen zouden speciaal naar Marseille gekomen zijn om te vechten. Niet om voetbal te kijken. Robin: 'Deze mensen waren voorbereid op ultrasnelle, ultrageweldadige actie.'

Militaire organisatie

Ooggetuigen zeggen het ook: de Russen waren onvergelijkbaar met de Franse en Engelse hooligans - van wie er twee Frankrijk twee jaar niet inmogen na celstraffen van twee en drie maanden cel. Aanvankelijk waren ze nergens te bekennen bij de rellen van vrijdagavond. Plotseling sloegen ze toe nadat Franse en Engelse fans met de politie in aanraking gekomen waren. De Russen kwamen in groepjes van jonge, gespierde mannen. Niet dronken en gewapend met stenen en staven. In no time mepten ze tientallen mensen tegen de grond. En weg waren ze. Een bliksemaanval. 'Militaire organisatie', aldus een ooggetuige.

De Russische hooligan heeft zich in korte tijd ontwikkeld als een van de beruchtste voetbalhooligans ter wereld. Pas na de Sovjet-Unie begon zich een hooligancultuur te ontwikkelen in het Russische voetbal. De kunst werd afgekeken in bakermat Engeland, vertellen Russische hooligans in het boek Voetbal Dynamo van journalist Marc Bennetts.

Rellen in Marseille. Beeld afp
Rellen in Marseille.Beeld afp

Vechtkunst

Russen richtten in eigen land ook 'firms' op: hooligangroepen binnen voetbalclubs. Ze zijn inmiddels deel van bijna iedere Russische voetbalclub. De zwaarste gevechten vinden plaats tussen de firms van de Moskouse clubs, die elkaar buiten het stadion treffen.

Kenmerkend voor de Russische hooligans is hun vechtkunst. Velen doen aan martial arts en andere vechtsporten. Of aan de sport 'vechten zonder regels'. Op afgelegen plekken ontmoeten twee groepen elkaar. De ontmoeting is voorbij als alle leden van een groep op de grond liggen.

Nationalisme is nog een kenmerk. Veel Russische hooligans, ook wel 'ultra's' genoemd, dragen tatoeages met nationalistische en orthodox-christelijke teksten en symbolen. Spelers met een donkere huidskleur worden beledigd. Zo kregen de Moskouse clubs Spartak en Torpedo vorig seizoen straffen nadat fans apengeluiden hadden gemaakt naar de Braziliaanse speler Givanildo Vieira de Sousa, beter bekend als 'Hulk'. De Sousa zegt dat hij in de Russische competitie vrijwel elke wedstrijd met racisme te maken heeft.

'Hooligans en alcohol gaan prima samen'

'Het is heel tragisch, maar de rest van het EK komt dit waarschijnlijk niet meer goed.' Lees hier de nieuwsbreak met hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes.

null Beeld epa
Beeld epa

Lof van politici

De hooligans kunnen op lof rekenen van sommige Russische politici. Parlementariër Igor Lebedev schreef dinsdag op sociale media dat hij 'niets ergs' gezien heeft in het gedrag van de Russische fans in Marseille. 'Integendeel, onze jongens waren geweldig. Doorgaan zo!'

Russische autoriteiten maken zich wel zorgen over de consequenties. De acties in Marseille zijn zorgwekkend met het oog op het WK 2018 dat in Rusland plaatsvindt. De Russische organisatie heeft Russen in Frankrijk opgeroepen om niets te doen dat het toernooi in eigen land kan bedreigen.

De kans dat de ultra's dit EK opnieuw toeslaan is klein volgens Aleksandr Sjprygin, voorzitter van de Russische unie voor voetbalfans. Tegen persbureau AP zei hij dinsdag dat de meeste Russische fans naar huis gaan. Blijven zou onbetaalbaar zijn: Europa is peperduur geworden voor Russen door de zwakke Russische roebel. Bovendien lijken de Russische hooligans hun doel te hebben bereikt: de Engelsen, grondleggers van de hooligan, zijn gepakt.

Gevechten na afloop van de wedstrijd tussen Rusland en Engeland. Beeld ap
Gevechten na afloop van de wedstrijd tussen Rusland en Engeland.Beeld ap
Meer over