Russische commentator kan hooligans 'wel waarderen'

'Als Russische voetbalfans andere fans aftuigen en de Europese politie niet dichterbij durft te komen, voel ik niet alleen trots voor de Russen, maar ook voldoening.' Aan het woord is Maksim Kononenko, commentator voor het Russische persbureau RIA Novosti, dat in handen is van de overheid.

de redactie
Rellen na de wedstrijd Engeland - Rusland in Marseille tussen Russische en Engelse fans. Beeld anp
Rellen na de wedstrijd Engeland - Rusland in Marseille tussen Russische en Engelse fans.Beeld anp

In zijn commentaar schrijft Kononenko dat hij zich niet schaamt voor het hardhandige optreden van Russische hooligans bij het Europese Kampioenschap in Frankrijk. 'Ik schaam me niet. Het bevalt me juist. Ik vind het fijn dat ze bang zijn voor de Russen.'

Kononenko's commentaar weerspiegelt de stemming die onder meer Russen leeft, inclusief sommige politici. Zo gaf de parlementariër Igor Lebedev de Russische hooligans een complimentje voor de manier waarop zij de eer van de Russen hoog hadden gehouden in Marseille.

Kononenko is het roerend met hem eens. 'Schaamte tegenover Europa? Kom nou!', vervolgt hij. 'Dat hele Europa kan naar de hel lopen. We kunnen prima zonder Europa.' Waarvoor Kononenko zich wel schaamt, zijn Russen die vinden dat de Russische hooligans zich aan de Europese wetten moeten houden. Alsof de Europese wetten goed zijn en de Russische niet!

Van geweld houdt hij niet, maar voor 'Russisch tuig dat de kaak breekt van niet-Russisch tuig' kan hij wel waardering opbrengen. Want volgens Kononenko zijn de Europeanen allang geen partners meer, maar tegenstanders. 'Laten we de waarheid onder ogen zien. Zij wilden toch oorlog?

Ja, zij wilden oorlog. Met al die twijfelachtige verhalen over doping op staatsniveau. Met die leugens over de 'bezetting' van de Krim. Met al die onzin zitten ze oorlog te stoken.. en als de Russen iets terug doen, roepen ze hoe erg dat is.' 'Als je mij vraagt wat ik liever heb: de overwinning van Rusland in dit toernooi of de zoveelste overwinning van de Russen met als gevolg dat ons team naar huis moet, dan zou ik waarschijnlijk voor het tweede kiezen', besluit Kononenko besluit zijn commentaar. Maar, geeft hij, toe: 'Van voetbal begrijp ik helemaal niets.

Meer over