Ruiters struikelen over driesprong bij CHIO in Aken

De landenwedstrijd tijdens het CHIO van Aken is voor de Nederlandse springploeg in een fiasco geëindigd. Door het wegvallen van Jan Tops en Jos Lansink, die beiden op de driesprong in grote problemen kwamen, mocht Nederland niet meer terugkeren voor de tweede omloop....

De wedstrijd eindigde in een overwinning voor Zwitserland. Twee jaar geleden was Nederland, met vrijwel dezelfde equipe (alleen reed toen Bert Romp voor Dubbeldam), nog triomfantelijk winnaar in Aken. Vorig jaar werd de vijfde plaats behaald.

Nadat Emile Hendrix met Finesse als startruiter vier strafpunten had gemaakt zag Tops op de driesprong Operette drie keer weigeren. Daartussendoor struikelde het paard ook nog eens, waarbij de Brabander een gekneusde rib opliep. Dubbeldam hield de hoop op toch nog een redelijke klassering levend door met De Sjiem net als Hendrix op vier strafpunten uit te komen.

Met Lansink als slotruiter ging het echter weer helemaal mis. Nissan Carthago Z kwam ook helemaal niet goed uit op de driesprong (het vierde obstakel). In de tweede poging bleef het dier stokstijf staan, waarna Lansink het verder voor gezien hield.

Na afloop regende het klachten over de driesprong, en niet alleen in het Nederlandse kamp. 'Het was niet fair voor de paarden', zei de Braziliaan Rodrigo Pessoa kort en krachtig. 'Ik heb zoiets al heel lang niet meer meegemaakt', meende Willi Melliger, lid van de Zwitserse ploeg. 'Typisch Aken. Altijd anders dan anders.'

Meer over