Ruim baan voor idealen van de jeugd

Het Internationaal Olympisch Comité probeert de jeugd naar de Winterspelen te lokken. Niet voor niets werd het programma uitgebreid met drie disiciplines die chaos en spektakel beloven....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Het principe is simpel. Je steekt een aantal vlaggen in de sneeuw, legt met emmer en schep wat bulten aan, zorgt voor enkele originele obstakels en laat vier snowboarders zich tegelijkertijd naar beneden storten. Wie daar als eerste arriveert, roep je tot winnaar uit.

Succes is verzekerd. Valpartijen, duwen, trekken en andere chaotische taferelen brengen het publiek in extase, thuis zitten kijkers aan de buis gekluisterd. De sponsors zijn tevreden, het IOC dus ook.

De makkelijkste voorspelling voor de Olympische Spelen van Turijn is dat snowboard cross er een van de meest besproken sporten zal zijn. Bij de oudere generatie omdat die weemoedig het hoofd schudt bij het aanschouwen van zoveel uiterlijk vertoon en gebrek aan sportieve waarde. En bij de jongere generatie omdat de nieuwigheid eindelijk aan haar hoge eisen voor entertainment voldoet.

Het IOC reikt bij de twintigste Winterspelen weer zes gouden medailles meer uit dan vier jaar geleden. Snowboard cross, de beoefenaars hebben het liever over SBX of Boarder X, is een van de nieuwe disciplines. De andere zijn de ploegenachtervolging bij het schaatsen en de massastart bij biatlon.

De toevoegingen zijn een uitvloeisel van de verjongingskuur die enkele jaren geleden op olympisch niveau is ingezet. Alles wat geestdodend, ouderwets en langdradig is, moet sindsdien vrezen voor zijn plek. Hip, jong en snel worden daarentegen in alle uitingsvormen omarmd.

Had Ottavio Cinquata, de grote baas bij de internationale schaatsunie, twee jaar geleden gepleit voor de olympische status van de tien kilometer voor vrouwen en de drie kilometer voor mannen, zou hij kansloos zijn geweest. Nu kon hij bijdragen aan een imagoverandering van zijn sport door de ploegenachtervolging, een discipline die sinds 1996 alleen bij de WK junioren een verleden heeft, een kans te bieden.

Op de wielerbaan behoort de discipline tot een van de populairste nummers. Kenners voorspellen dat de schaatsachtervolging diezelfde status zal verkrijgen. Voor veel landen is het een nieuwe, eenvoudigere kans op eremetaal, Nederland kan immers maar een van de drie medailles winnen.

De eer van de belangrijkste wintersport is echter weggelegd voor het snowboarden, dat de macht over lijkt te nemen van het kunstschaatsen, ijshockey en alpineskiën. De olympische races in Bardonecchia zijn als enige al lange tijd uitverkocht. Daar ontmoeten de jongeren elkaar.

Hun idealen worden met de intrede van de zogenaamde ‘extreme sporten’ in het programma, ruim baan geboden door het IOC. De rebel is geaccepteerd door de conservatieve wereld van sportbestuurders.

De opmerkelijke opgang van wat in de skigebieden het ‘coolste’ tijdverdrijf onder jongeren wordt genoemd, komt echter vooral doordat de meeste snowboarders zelf hun aanvankelijke scepsis jegens de Spelen hebben laten varen.

De nieuwe generatie is niet alleen gesteld op haar vrijheid, maar heeft ook doorzien dat er op olympisch niveau meer dan medailles te winnen valt.

Het IOC associeert zich graag met het revolutionaire imago van de jeugd, waarbij expressie en creativiteit voorop staan. Met snowboarden haalt het ook de laatste mode en covergirls in huis. Dat verkoopt goed aan de (Amerikaanse) tv, en dus aan sponsoren.

De sport kent in het profcircuit (Ticket to Ride Tour) tien verschillende disciplines. De voorspelling is dat er in het Canadese Vancouver, waar de sport zeer populair is, meer dan de huidige drie op het olympische programma zullen prijken. Big air en de slopestyle (waarbij ook over relingen wordt gegleden) worden genoemd als nieuwkomers voor 2010.

Ze zijn onder snowboarders populairder dan de cross. Eigenlijk is de SBX in het circuit alweer op zijn retour. Bij de Amerikaanse Open werd het onderdeel dit jaar geschrapt omdat niemand het, vanwege het hoge blessurerisico, nog serieus beoefent. In Bardonecchia zullen vooral boarders die er niet in slaagden zich voor de andere disciplines te kwalificeren, erop uitkomen.

Het IOC wil graag met zijn tijd meegaan, maar kon het hoge tempo van de jeugd nog niet bijhouden. Twee jaar geleden zag het wel iets in wat al eens een afgeleide van de Formule 1 is genoemd.

Volgende week zal de wereld zien wat daarmee wordt bedoeld, als de eerste vier atleten uit het starthok zijn weggeschoten. Hipper en moderner zal het tijdens deze Spelen niet meer worden. Zelfs niet in de schaatshal.

Meer over