Rossi profiteert van crash Márquez

De Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi heeft zondag de Grote Prijs van Australië in de MotoGP gewonnen. De 35-jarige Italiaan profiteerde op het circuit van Phillip Island optimaal van de crash van de Spaanse wereldkampioen Marc Márquez, die in de 18de ronde onderuit ging terwijl hij aan kop reed. Rossi, vanaf de achtste plek gestart, reed vervolgens op zijn Yamaha naar zijn 82ste WK-zege toe.

null Beeld epa
Beeld epa

Voor het eerst in 6 jaar bestond het podium volledig uit coureurs van Yamaha. De Spanjaard Jorge Lorenzo eindigde als tweede, Bradley Smith uit Groot-Brittannië reed naar de derde plek toe. Márquez had zich vorige week in Japan al verzekerd van de wereldtitel.

Met nog twee races te gaan, leidt Rossi voorlopig de strijd om de tweede plaats achter de ongenaakbare Márquez (312 punten). De negenvoudig wereldkampioen kwam door zijn tweede overwinning van dit seizoen op 255 punten, Lorenzo heeft er 247. 'Dit is een van mijn mooiste overwinningen hier', zei Rossi nadat hij voor de zesde keer de Grand Prix van Australië op zijn naam had geschreven. 'Ik ben heel blij dat ik na 10 jaar weer eens heb gewonnen op Phillip Island.'

In de Moto2 ging de overwinning naar Maverick Viñales uit Spanje, die de Zwitser Thomas Lüthi (tweede) en landgenoot Esteve Rabat (derde) achter zich hield. Rabat had zich bij winst kunnen verzekeren van de wereldtitel, maar de Kalex-coureur moet nu nog even geduld hebben. Met 310 punten gaat hij wel fier aan kop in het WK, op 41 punten gevolgd door Mika Kallio uit Finland.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over