Rosenborg neemt leiding in groep C

Rosenborg BK is in poule C van de Champions League de eerste koploper. De groepsgenoot van Feyenoord kende gisteravond in Porto bijzonder weinig moeite met Boavista: 0-3....

Boavista kwam na negen minuten in problemen. De Roemeense middenvelder Ion Timofte moest worden vervangen, een minuut later hadden de Portugezen de organisatie nog niet helemaal rond en ging doelman Bassey tot overmaat van ramp gruwelijk in de fout: 0-1. Doelpuntenmaker was Jan Derk Sörensen, die de door Bassey losgelaten bal inschoot.

Twee minuten voor rust zorgde Örjan Berg voor 0-2 in het voordeel van de koploper in de Noorse competitie. Opnieuw ging weifelend doelwerk van Bassey aan de goal vooraf. De voorzet van de rechtervleugel werd door de keeper niet goed genoeg beoordeeld, waarna Berg raak kopte.

In de tweede helft poogde de Boavista-trainer met twee wissels terug te komen in de wedstrijd, tevergeefs. Met Emanuel voor Manuel en Whelliton voor Gilmar kwam er geen verbetering in de stand. Integendeel, in de 73ste minuut kon Roar Strand er voor de achtduizend toeschouwers na een flitsende counter zelfs 0-3 van maken. Na de onbezorgde avond in Portugal maakt Rosenborg zich op voor de tweede wedstrijd, over een week in eigen stadion tegen Feyenoord.

Barcelona leek de Champions League in groep B even dramatisch te beginnen als de eerste keren onder Van Gaal, toen Novakovic AIK in de 72ste minuut op 1-0 zette. Vijf minuten voor tijd stonden de Spanjaarden nog op verlies, maar in het slotoffensief kwam Barcelona terug. Eerst door Abelardo, de vervanger van Bogarde. Dat was in de 86ste minuut. In de derde minuut van de blessuretijd zorgde Dani, in het veld gekomen voor Kluivert, voor de winst (2-1).

Arsenal, met Overmars en Bergkamp, scoorde ook niet bij Fiorentina maar omdat deze 0-0 in Florence werd bevochten, kon deze remise wel worden gekoesterd als een goed resultaat.

Hoewel, elf minuten voor tijd miste Kanu een strafschop. De Nigeriaan trapte de bal vanaf de stip te slap in, doelman Toldo kon redden.

De eerste speeldag in de vier groepen van de Champions League bracht nogal wat schade toe aan de ambities van gereputeerde clubs. Bekerhouder Manchester United in groep D kwam thuis niet verder dan een belabberde 0-0 tegen het defensieve Croatia Zagreb. Stam kopte pal voor tijd voorlangs.

Olympique Marseille, 2-0 tegen Sturm Graz, boekte verwachte winst. Pires en Ravanelli bepaalden de eindstand al voor de rust. Bayer Leverkusen kwam in groep A thuis niet langs Lazio Roma, 1-1, en ook dat was niet onverwacht. Neuville zorgde voor een spectaculaire opening in de veertiende minuut. Vier minuten later scoorde Mihajlovic tegen met een gekrulde vrije trap van twintig meter.

Dinamo Kiev verloor thuis verrassend van het Sloveense NK Maribor: 0-1 door Simundza.

Meer over