Ronaldo dag en nacht omringd door zijn eigen waakhonden

'Ronaldo is binnen en buiten het veld champagne', zeggen Reinaldo Pitta en Alexandre Martins. De twee Brazilianen adviseren Ronaldo en drinken een slokje mee....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

MARSEILLE

Alexandre Martins en Reinaldo Pitta zijn de zaakwaarnemers van Ronaldo. Tijdens het wereldkampioenschap hebben ze hun intrek genomen in een villa in Ozoir, niet ver van Parijs en vlakbij de plek waar de Braziliaanse voetballers zich hebben verschanst.

Ze bieden ruimhartig onderdak aan de vader van Ronaldo, de moeder en haar vriend en aan zijn vriendin, Suzana Werner. Op vrije dagen in de beginfase van het toernooi kwam Ronaldo vaak langs in de villa. Zijn relatie met Martins en Pitta is voortreffelijk, eerder vriendschappelijk dan zakelijk.

'Ze zijn de waakhonden van Ronaldo', zegt Cees van Nieuwenhuizen. Als directeur voetbal van Nike-Brazilië staat hij in nauw contact met zowel Pitta, Martins als Ronaldo.

'Ze proberen er uit te halen wat er in zit en dat is hun goed recht. Er is veel aan te merken op de managers in het voetbal, heel veel zelfs, maar Ronaldo wordt op een fantastische manier begeleid. Daar kan de manager van bijvoorbeeld Kluivert een voorbeeld aan nemen.'

Martins en Pitta zijn de eigenaren van de Gortin Corporation, gevestigd aan de Rio Branco in Rio de Janeiro. Ze handelen in voetballers en chemische producten en zijn actief in de wisselhandel en het toerisme. In Europa werken ze samen met een Italiaanse FIFA-makelaar, Branchini.

Geleidelijk aan hebben hun activiteiten zich verschoven in de richting van het voetbal, na een tip van een jeugdtrainer van Sao Cristovao. Voor 7500 dollar, de toenmalige schuld van de club, kwamen ze in het bezit van de exclusieve rechten van Ronaldo.

Martins: 'We waren bevriend met Alfredo, een jeugdtrainer. Kom kijken, kom kijken, ik heb een geweldige speler, zei hij steeds. Toen hij veertien jaar was, hebben we Ronaldo gekocht.

'Eigenlijk waren we veel meer in Valber geïnteresseerd. Hij kon alles. Nu speelt hij bij Vasco, als back. Hij gedroeg zich onverantwoordelijk. Hij vergat waar hij vandaan kwam. In het veld is Valber een fles champagne waard, buiten het veld nog geen blikje cola. Dat maakt Ronaldo tot zo'n grote voetballer. Hij is champagne binnen en buiten het veld.

'Als jongen gedroeg Ronaldo zich hetzelfde als nu. Hij is een jongen die geen problemen veroorzaakt. Dat deed hij niet en dat zal hij nooit doen. Hij heeft alleen maar goede eigenschappen. Dat maakt hem zo duidelijk zichtbaar in de wereld.

'Ronaldo laat je tien minuten praten en heeft dan een mening. Dat was al zo toen hij nog heel jong was. Hij kan zowel luisteren als oordelen.

'We hebben hem er voortdurend op gewezen waar hij vandaan komt, wie hij is. Zijn afkomst verloochent hij nooit. Iedereen kent hem als voetballer, maar buiten het veld is hij een nóg sterkere persoonlijkheid. Omdat hij zichzelf is gebleven en een goed karakter heeft.'

Bij Martins en Pitta staan momenteel 63 (Braziliaanse) spelers onder contract. Van hen is 75 procent amateur of jeugdspeler. De belangen van zes spelers uit de WK-selectie van Brazilië worden door hen behartigd.

Pitta: 'Wij proberen nieuwe Ronaldo's te maken. Wij willen spelers ontdekken als ze niets zijn en ze zo begeleiden dat ze alles worden.'

Ze vergelijken zichzelf met trotse vaders die hun zonen normen en waarden bijbrengen. 'Onze spelers krijgen klappen, als het nodig is, maar ook complimenten en aandacht. We nemen hun opvoeding ter hand, met veel vreugde. En we verdienen er een hoop geld mee.'

'Steeds meer spelers willen zich door ons laten begeleiden. We hebben een goede naam. Onze resultaten hebben er voor gezorgd dat we geloofwaardig zijn. Iedereen in het Braziliaanse voetbal weet wie wij zijn.

'We bekommeren ons niet alleen om de supertalenten als Ronaldo. We investeren ook in minder begaafde spelers, met alle risico's van dien. En hoewel sommigen niet te helpen zijn, laten we ze niet vallen. Momenteel staan we bijvoorbeeld ook Edmundo bij. We proberen orde op zaken te stellen in zijn leven.'

Eenmaal was bijna wereldwijd de aandacht op de waakhonden gericht, vorig jaar toen onderhandelingen met Barcelona over een nieuw, aangepast contract na maanden mislukten. Ronaldo werd vervolgens bij Inter in Milaan ondergebracht.

Nog steeds voelen 'de waakhonden' Pitta en Martins zich bedrogen door twee bestuursleden van Barcelona, voorzitter Nuñez en vice-voorzitter Gaspart. Ze geven toe dat zij, buiten medeweten van Ronaldo, de onderhandelingen hebben gestaakt. 'We werden bedrogen.'

Pitta: 'Nunez en Gaspart hebben zich voortdurend misdragen. Met Barcelona hadden we een achtjarig contract afgesloten. Als het verbroken zou worden, was de boete 28 miljoen dollar. Na elk seizoen zou de boete lager worden, na vijf jaar bijvoorbeeld 14 miljoen. Ronaldo zou dan 23 zijn en vertrekken.

'Maar Barcelona wilde hem nog langer aan zich binden, tien jaar, met een boete van 100 miljoen. Op 20 januari 1997 zou het contract ingaan. Maar het geld werd niet overgemaakt. Dat was contractbreuk. Ze flikten dat meerdere keren. Ze kwamen hun afspraken niet na.

'Barcelona was er voortdurend op uit om onze geloofwaardigheid in twijfel te trekken. Toen we dat merkten, zeiden we: wat ze ook bieden, we gaan weg. Hij gaat weg. Dat hebben wij beslist. Ronaldo was het er mee eens, maar wij hebben de onderhandelingen onmiddellijk gestaakt. Dat hoorde hij pas later.'

Ze werden naar eigen zeggen in de armen gedreven van een 'fantastisch mens', Inter-voorzitter Moratti. 'Met deze man hebben we heel veel geluk gehad. Inter had altijd al belangstelling voor Ronaldo, de club had ook een optie op hem toen hij bij PSV vertrok. Maar Inter vond twintig miljoen dollar in die tijd nog veel te veel.

'Toen Barcelona ons bedroog, verdrongen de clubs zich rond Ronaldo. Pas later nam Inter contact met ons op. Dat sierde de club enorm. Zaken worden door die club stijlvol afgehandeld. Van alle voorzitters van de grote clubs in Europa is Moratti de beste, met Van Raaij van PSV.'

Meer over