wielrennenronde van spanje

Roglic morele winnaar op moordende klim in Ronde van Spanje: ‘Ik kan het ook wel’

De ontknoping op de supersteile Alto Mas de la Costa mocht er vrijdag zijn. De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde won de zevende etappe van de Ronde van Spanje. Maar de Sloveen Primoz Roglic was mentaal het meest gesterkt.

Alejandro Valverde Beeld EPA
Alejandro ValverdeBeeld EPA

Veelwinnaar Alejandro Valverde boekte zijn aansprekendste winst sinds eind september vorig jaar, toen hij in Innsbruck wereldkampioen werd. Daarvoor was het met een handvol zeges in niet de allergrootste wedstrijden voor zijn doen wat magertjes geweest. Spaans kampioen werd hij wel, voor de derde keer. De statistieken worden alsmaar duizelingwekkender: de zevende etappe in deze Ronde van Spanje was de 127ste overwinning in de profcarrière van de 39-jarige.

Maar de morele winnaar was toch de renner die meteen na hem boven kwam, de kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. Primoz Roglic hield stand op terrein waar zijn belangrijkste tegenstanders wat marge op hem hadden willen pakken. Dat is nodig, omdat dinsdag een tijdrit in Pau op het programma staat. Het is zijn specialiteit.

Onder anderen de Colombianen Miguel Ángel López en Nairo Quintana sjouwen zo’n 5 kilo minder aan lichaamsgewicht mee omhoog dan de Sloveen. Dat telt op stroken waar de stijgingspercentages de 25 procent aantikken en alleen nog het beton als bestendig plaveisel standhoudt. Ze probeerden het wel, zeker Quintana, die onderweg al klauterend op de muur vier keer versnelde, en daardoor zelfs zijn teamgenoot Valverde even in de problemen leek te brengen.

Bonificatietijd

Roglic hield stand en won zelfs wat seconden op Lopéz en Quintana door als enige in het spoor van de wereldkampioen te blijven, toen deze op 150 meter van de finish zijn beslissende versnelling plaatste. En passant streek hij nog wat bonificatietijd op. ‘Ik kan het ook wel’, stelde hij kort na de finish droogjes vast.

Primoz Roglic (l) komt achter Valverde als tweede over de streep op de Alto Mas de la Costa. Beeld EPA
Primoz Roglic (l) komt achter Valverde als tweede over de streep op de Alto Mas de la Costa.Beeld EPA

Het zelfvertrouwen uit het ijzersterke voorseizoen, met winst in de Ronde van Romandië, de Tirreno-Adriatico en de UAE Tour, lijkt helemaal terug. Dat liep wel even een knauw op, toen hij als de grote favoriet voor de eindzege in de Giro d’Italia er ternauwernood in slaagde het podium te halen, op het laatst geplaagd door maagproblemen en de naweeën van een val.

De schermutselingen op weg naar Mas de la Costa leidden ertoe dat de eerste vier van het algemeen klassement nu binnen een halve minuut van elkaar staan. López veroverde voor de derde keer in deze Vuelta de trui. Roglic staat op zes seconden. Daarachter bevindt zich het duo van Movistar: Valverde op 16 en Quintana op 27 seconden. Het heeft er alle schijn van dat vooral dit kwartet het de komende twee weken met elkaar zal gaan uitvechten.

Tot vrijdag ging de rangschikking voortdurend overhoop doordat kopgroepen in de afgelopen dagen telkens de ruimte kregen. Met het oog op het zware programma wilden de ploegen met kanshebbers in de gelederen niet vroegtijdig veel krachten verspillen.

Raadsel Movistar

Hoe de rangorde er binnen Movistar uitziet, blijft voor de buitenstaander gissen. De wereldkampioen liet aan het begin van de Vuelta weten dat Quintana ‘meer leider’ zal zijn dan hij. Hij zou het gewoon per dag bekijken.

De Colombiaan leek die rolverdeling ook te bevestigen met zijn zege in de tweede etappe. Maar na de zesde etappe verklaarde hij dat teammanager Eusebio Unzue toch Valverde de status van kopman heeft verleend.

El Condor had er vrede mee. ‘Ik voel me vrijer, nu.’ Maar ook: ‘Ik zal niet stoppen met vechten voor de winst.’ Hij won de Vuelta in 2016, Valverde in 2009.

De Spanjaard hield vrijdag het giswerk ook in stand. ‘Vandaag was ik sneller aan de finish, maar ik heb ook een sterke Nairo gezien. Hij probeerde zelfs onze concurrenten op afstand te rijden, maar dat lukte niet. We hebben de klus wel geklaard.’

Eerder deze week voelde hij zich wel genoodzaakt op de site van het team speculaties tegen te spreken dat het niet zou boteren tussen hem en Quintana. ‘Nairo en ik hebben voor nul procent een probleem met elkaar.’

Vaststaat dat Quintana na een dienstverband van acht jaar vertrekt bij Movistar. Hij gaat rijden voor de Franse ploeg Arkéa-Samsic.

De hoogstgeklasseerde Nederlander is sinds gisteren weer Wilco Kelderman. Hij eindigde in de etappe als 15de, op 1.48 van Valverde en keerde terug in de top-10, op 3.36 van leider Lopéz.

Robert Gesink viel juist uit die top-10 van het algemeen klassement. Hij zakte van de zesde naar de 19de plek en staat nu op ruim negen minuten.

Meer over