Roer moet om bij haperende roeiploeg

Het roer moet om bij het Aegon Nationaal Roeiteam (ANRT). Daarover kan na de in sportief opzicht danig mislukte wereldtitelstrijd op de eigen Bosbaan in Amsterdam geen misverstand bestaan.

null Beeld anp
Beeld anp

De zeer omvangrijke thuisploeg (ruim 70 WK-deelnemers) veroverde niet één medaille in de 14 olympische klassen. Het kleurloze Oranje haalde zelfs ook maar drie A-finales in de olympische disciplines. De prolongatie van de wereldtitel vrijdag in de lichte vrouwen dubbelvier kon dit zeldzaam slechte eindresultaat niet verbloemen.

'De opgaande trend in onze prestatiecurve is hier duidelijk gebroken', gaf tweevoudig olympisch kampioen Nico Rienks toe bij de NOS. Hij fungeert als topadviseur van de technische staf van het ANRT, na de teleurstellende score bij Londen 2012 (alleen brons voor de vrouwen acht). Vorig jaar won Oranje bij de WK in Zuid-Korea nog drie medailles, waarvan twee in de olympische afdeling. 'Maar dat was een post-olympisch jaar. Niet alle landen waren bij dat toernooi aanwezig en de meeste teams waren net weer in opbouw. We moesten destijds ook weer niet al te veel waarde aan die WK-oogst hechten', lichtte Rienks toe.

Technisch directeur Hessel Evertse mikte voor de WK in eigen land op drie medailles in de olympische klassen. De voormalige zeilbaas kon vooraf zijn ongebreidelde optimisme niet met harde cijfers ondersteunen. Het hele seizoen presteerde het ANRT-team al matig. Zes medailles bij de EK in het voorseizoen in Belgrado zijn misschien leuk voor de Nederlandse statistieken, maar in de internationale roeiwereld tellen die plakken niet echt mee. Bij de jaarlijkse wereldbekerfinale half juli in Luzern (dit seizoen alleen zilver voor de mannen-vier in de olympische diciplines) en de ook jaarlijkse WK moet het gebeuren. Dat zijn de echte meetmomenten in het olympische roeien.

Evertse en zijn staf kozen voor de WK op de Bosbaan naar eigen zeggen bewust voor kwaliteit én kwantiteit. 'Voor eigen publiek hebben we een zo breed mogelijke equipe samengesteld', erkende Rienks. 'We hebben de aandacht zoveel mogelijk verdeeld. Achteraf kun je concluderen dat we onzelf beter hebben ingeschat dan we in werkelijkheid zijn. We hebben onszelf in een te grote luxe gewaand. In de komende WK-evaluatie zal blijken dat er dingen moeten veranderen richting Rio 2016. We zullen moeten doorselecteren en alle aandacht gaan richten op de roeiers die echt kansrijk zijn. Dat zou zomaar ten koste kunnen gaan van onze huidige twee achten in de kernploeg. Daarover zullen we goed moeten gaan nadenken.'

Meer over