Roeien: Van Eupen soeverein naar halve finale

ETON (ANP) - Marit van Eupen heeft zich zondagmorgen soeverein gekwalificeerd voor de halve finale van de wereldkampioenschappen roeien in Eton. De eerste serie op dit onderdeel leverde een overwinning op voor de Spaanse roeister Teresa Mas de Xaxars.

De 36-jarige titelverdedigster Van Eupen won haar voorwedstrijd in de skiff lichtgewicht met ruime voorsprong op de Finse Ilona Hiltunen, de Française Coralie Ribeil, de Cubaanse Ismaray Marrero Aria, de Oostenrijkse Michaela Taupe en de Salvadoriaanse Aida Turcios.

In de allereerste wedstrijd zondag kwam voor Nederland de vier-zonder-stuurvrouw in actie. Laura Posthuma, Nienke Kingma, Roline Repelaer van Driel en Femke Dekker eindigden in de serie als derde achter titelhouder Australië en Verenigde Staten. Canada eindigde op de vierde plaats.

De Australische vrouwen Robyn Selby Smith, Jo Lutz, Amber Bradley en Kate Hornsey kwalificeerden zich rechtstreeks voor de finale. De overige ploegen varen later in het toernooi een herkansing. Op de eerste dag van de WK roeien in Eton komen nog zes Nederlandse ploegen in actie op het woelige water van Dorney Lake.

Naar de herkansing

De twee-zonder-stuurvrouw zijn naar de herkansingen verwezen. Olaf van Andel en Mitchell Steenman eindigden in de series als vierde, net als Annemarieke van Rumpt en Annemiek de Haan.

Het Canadese vrouwenduo Darcy Marquardt/Jane Rumball plaatste zich met winst rechtstreeks voor de finale. In de andere voorwedstrijd wonnen de Duitsen Nicole Zimmermann en Elke Hipler.

Meer over