Roeien: Van der Linden weer finalist

ETON (ANP) - Net als vorig jaar in Japan zal Gerard van der Linden bij de wereldkampioenschappen in Eton in de finale van de skiff lichtgewicht roeien. De 24-jarige Amsterdammer eindigde in de halve finale op Dorney Lake in 7.00,51 op de derde plaats achter de Spanjaard Juan Zunzunegui en de Sloveen Bine Pislar.

Door Gerard van der Linden en kort voordien zijn clubgenote bij Nereus Marit van Eupen is het aantal Nederlandse finaleplaatsen bij deze WK op vijf gekomen. In een eerder stadium van het titeltoernooi bereikten de lichte acht, de vier-zonder-stuurvrouw en de twee-zonder-stuurvrouw de races om de medailles van zaterdag.

Sjoerd Hamburger heeft het niet gehaald. De Nederlandse skiffeur open klasse van 2.04 meter sneuvelde in de halve finales. De 23-jarige Fries eindigde op de vijfde plaats achter de Tsjech Ondrej Synek, de Noor Olaf Tufte, de Brit Alan Campbell en de Cubaan Yoennis Hernandez Arruez. De eerste drie plaatsten zich voor de finale van zaterdag. In de eerste halve finale slaagden de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale, de Duitser Marcel Hacker en de Belg Tim Maeyens daarin.

Sjoerd Hamburger was in 2005 wereldkampioen voor skiffeurs onder 23 jaar. Hij roeide in Japan ook het grote WK. Hamburger won toen de B-finale om de zevende plaats. Dat is in Engeland eveneens het hoogst haalbare, omdat hij dit roei-jaar onvoldoende progressie heeft geboekt.

Meer over