Roeiboten overtuigend op weg naar eindstrijd

Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen verbaasden ook zichzelf met hun daverende start op de olympische roeibaan. Na hun overtuigende overwinning in de serie gelden de routiniers als titelkandidaten....

Van onze sportredactie

‘De marge was zo riant dat je je bijna gaat afvragen of het wel klopt’, zei Van Eupen over hun prestatie. Ze brachten de regerend wereldkampioenen, Amber Halliday en Marguerite Houston uit Australië, een gevoelige nederlaag toe en bleven slechts 0,87 seconde verwijderd van het wereldrecord van hun Chinese rivalen Xu Dongxiang en Yu Hua.

De winnaars van het olympisch brons in 2004 controleerden met groot gemak de race na een snelle start. Met meer tegenstand hadden ze het wereldrecord kunnen overtreffen, keken de winnaressen terug. ‘We roeiden zò lekker en gemakkelijk’, zei Van der Kolk. ‘We winnen onze serie en hebben het gevoel dat we met onze tegenstanders spelen. Beter kan niet’, vulde Van Eupen aan.

Ook een andere kanshebber voor een roeimedaille overtuigde in de serie. De Holland Vier ging haperend van start, maar zeker door flink bijsturen van slagroeier Gijs Vermeulen kwam de equipe van coach Mark Emke op winstkoers te liggen.

Vermeulen nam met Geert Cirkel, Matthijs Vellenga en Jan-Willem Gabriëls halverwege de race de koppositie over en stond die niet meer af. Wel kwam Nieuw-Zeeland in de slotmeters nog dichtbij. ‘In de eindsprint kon je merken dat we nog niet de vorm hebben die we zaterdag willen hebben’, keek Vermeulen vooruit naar de olympische finale.

De roeiwedstrijden bij de achten werden vanwege het noodweer uitgesteld naar vandaag. De vrouwen van coach René Mijnders lagen al in de buurt van de start, toen het bericht kwam dat de wedstrijden waren uitgesteld. Ruim een half uur later liet FISA weten dat de wedstrijden zondag niet meer doorgingen. Mijnders omschreef de handelswijze van de roeibond als ‘paniekerig’.

Op het moment dat de races geschrapt werden, was het onweer nog flink verwijderd van de Shunyi-roeibaan. ‘Ze hadden zonder problemen het programma kunnen afmaken’, sprak Mijnders. ‘Ik vind het flauwekul.’

Harmes mist meerkampfinale
Suzanne Harmes wist zich niet te plaatsen voor de meerkampfinale. De turnster besloot de kwalificaties als 32ste, terwijl de beste 24 turnsters het toernooi mogen vervolgen. Op de geschoonde lijst – er kunnen slechts twee turnsters per land in de eindstrijd uitkomen – bezet Harmes de ondankbare 25e plaats. Ze is nu eerste reserve.

Harmes kwam tot een totaalscore van 57,075, verdeeld over sprong (14,825), brug (13,825), balk (13,825) en vloer (14,600). Op brug maakte ze zichzelf verwijten: ‘Ik had te veel adrenaline in mijn lijf.’

Op balk noemde ze het oordeel van de jury discutabel: ‘Ik kreeg zeventiende punt aftrek voor het missen van een combinatie, dat was een twijfelgeval. Aan de ene kant ben ik trots dat ik hier sta, aan de andere kant is het ondankbaar om net buiten de top-24 te vallen.’

Eventingruiter Lips teleurgesteld
Voor de enige Nederlandse ruiter bij het eventing begonnen de Spelen teleurstellend. Tim Lips had op de rug van Oncarlos op meer gehoopt dan de 41ste plaats die hij bezet na de dressuurproef. Hoewel zijn paard stijfstond van de spanning, hield Lips (22) Oncarlos nog redelijk in bedwang. ‘En we waren er toch ook niet vanuit gegaan dat hij een medaille zou halen’, zei Anky van Grunsven, die de jongeling bij het dressuurrijden helpt. Vandaag staat de cross op het programma bij het eventing, morgen wordt na het springen de eindrangschikking opgemaakt.

Meer over