Update

Rodriguez sluit seizoen af in stijl in noodweer Lombardije

Na een knappe solo werd Joaquim Rodriguez zaterdag de eerste Spaanse winnaar ooit van de Ronde van Lombardije. De renner van Katoesja koos op de laatste klim, 10 kilometer voor de streep in Lecco, de aanval en hield aan de finish 9 seconden over. Rodriguez werd meteen ook de winnaar van het WorldTour-klassement.

null Beeld ap
Beeld ap

'Purito' nam de leiding in die rangschikking over van de Britse tourwinnaar Bradley Wiggins en is met nog één wedstrijd te gaan, de Ronde van Peking, voor niemand meer te achterhalen. De meest regelmatige coureur van dit jaar begon met ritwinst in Tirreno-Adriatico, werd tweede in de Ronde van Italië (twee ritzeges) en derde in de Vuelta waarin hij drie keer als eerste de finish passeerde. Ook won hij de Waalse Pijl.

De 'Koers van de Vallende Bladeren' werd zaterdag verreden onder erbarmelijke omstandigheden. Rodriguez maakte richting Muur van Sormano, een nieuwe hindernis op 80 kilometer van de streep, deel uit van een groep renners die nog in de achtervolging was op enkele vluchters. De Nederlander Tom-Jelte Slagter (Rabobank) was een van hen, de Fransman Romain Bardet hield het het langst vol.

Een val in de gladde afdaling van de Sormano betekende het einde van de ambities van Philippe Gilbert om gehuld in de regenboogtrui de Ronde van Lombardije te winnen. Er gingen meer renners onderuit: de Italianen Alessandro Ballan en Luca Paolini, de Belg Kevin De Weert en Laurens ten Dam. De Nederlander kon later weer aansluiten bij het elitegroepje waarvan zijn Raboploeggenoot Bauke Mollema ook deel uitmaakte.

De Weert viel op het moment dat hij alleen voorop reed. Nadat hij was ingelopen, kwam de Portugees Rui Costa op kop, maar in de beklimming naar Villa Vergano, 10 kilometer voor de streep, was het Rodriguez die alleen voorop overbleef.

Achter hem volgde een groepje waarin Mollema de aansluiting weer vond. Achter de Spanjaard Samuel Sanchez en de Colombiaan Rigoberto Uran sprintte de Groninger naar een knappe zevende plaats, zijn vijfde top 10-klassering in een klassieker dit seizoen.

'Dit is de belangrijkste overwinning uit mijn loopbaan', zei Rodriguez. 'Ik heb een perfect seizoen achter de rug. Ook vandaag voelde ik me nog in grote vorm. Ik zag de vermoeidheid bij mijn concurrenten en wist dat ik goede kansen had om te winnen. Maar eigenlijk had ik wel verwacht dat er na mijn aanval iemand zou aansluiten. Dit maakt de winst alleen maar mooier.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over