Update

Rodriguez is roze trui maar één dag kwijt

Joaquim Rodriguez nam zondag de roze leiderstrui in de Ronde van Italië na één dag al weer over van Ryder Hesjedal. Dat was de voornaamste gebeurtenis in een weekeinde waarin het Giropeloton voor het eerst het echte hooggebergte aandeed.

null Beeld epa
Beeld epa

De ritzeges gingen naar 'kleinere' renners. Zaterdag was de Costa Ricaan Andrei Amador de gelukkige, zondag mocht de Italiaan Matteo Rabottini, met dank aan Rodriguez, de handen in de lucht steken. Voor zover hij dat nog kon.

Rodriguez was in de rit van Busto Arsizio naar Lecco-Piani dei Resinelli een kleine anderhalve kilometer onder de top ontsnapt uit een groep favorieten waaruit kort ervoor Hesjedal had moeten lossen. De Spaanse wielrenner van Katoesja achterhaalde 300 meter voor de streep Rabottini maar gunde de Italiaan van Farnese Vini het dagsucces.

'Dit is de mooiste dag uit mijn leven. Ik kwam naar de Giro in de hoop een rit te winnen', jubelde de winnaar. Beste Nederlander was Brian Bulgac: 31ste op 4 minuten.

Zaterdag had Hesjedal in de slotfase van de eerste serieuze bergetappe Rodriguez en consorten verrast door op de slotklim weg te springen. Twintig seconden nadat Amador zijn medevluchters Jan Barta uit Tsjechië en de Italiaan Alessandro De Marchi had geklopt, arriveerde de Canadees van Garmin.

'Ik voelde me best goed en wilde mezelf testen', verklaarde Hesjedal zijn aanval, op ruim 3 kilometer van de streep. 'Maar blijkbaar testte ik de anderen ook. Het heeft goed uitgepakt, ik ben tevreden.'

Rodriguez had nog geprobeerd naar Hesjedal toe te springen maar strandde op 100 meter. De Luxemburger Frank Schleck kende een moeilijk moment, maar wist uiteindelijk toch tegelijkertijd met zijn concurrenten de finishlijn te bereiken. Een dag later gaf hij alsnog op met een schouderblessure.

De Nederlander Tom-Jelte Slagter bleef zaterdag aardig in het spoor van de klassementsmannen. De jonge Rabocoureur moest 1.40 toegeven op ritwinnaar Amador en werd 25ste. Een dag later verloor Slagter echter meer dan 7 minuten en werd hij slechts 43ste.

Rodriguez, wiens naaste concurrent op 30 seconden voorlopig Hesjedal is, heeft nu al meer dan een minuut voorsprong op de Italiaanse favorieten Ivan Basso en Michele Scarponi, maar de zwaarste ritten moeten nog komen. ,'Ik ben blij met de verschillen die ik nu heb gemaakt. Ik kijk met vertrouwen naar de komende ritten.' Eerst wacht er maandag voor de renners een rustdag.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over