Roda viert charmante zege op Oekraïners

De 52-jarige trainer van Roda JC beleefde gisteren zijn debuut op het Europese platform en Sef Vergoossen sprak na de zege (2-0) op Shaktor Donetsk van een charmante avond....

In de schaduw van de Champions League is sinds dit seizoen plaats voor nog één toernooi, de UEFA-beker. De deelnemers zijn subtoppers aller landen, vaak onbekend en soms onbemind. Waar in de Champions League iedereen vrijwel alles van elkaar weet, kwam Vergoossen kort voor de aftrap tot de ontdekking dat hij niets wist, helemaal niets, van de nummers tien en twintig, Nagornjak en Kriventsov.

De Limburgse oefenmeester had via een omweg (Shaktor werkte als een staaltje van vervlogen koude-oorlogvoering niet mee aan het ruilen van beelden) twee videobanden bemachtigd. Hij had gepuzzeld, maar van het duo-onbekend was niets te zien, hoe hij ook keek en spoelde. 'Ga maar staan en voetbal', zei hij tot zijn spelers nadat de twee waren ontwaard.

Op post-Champions-Leaguedag was Europees voetbal in Kerkrade weer bijna als vroeger. Startgeld bestond niet, integendeel. Roda moet afwachten of het überhaupt gaat verdienen aan het toernooi. Zo had de club van de UEFA stoeltjes moeten plaatsen waar voorheen staantribunes waren. De zitjes waren voor een schappelijk prijsje op de kop getikt, als boedel van een Frans stadion.

Enigszins teleurgesteld was de clubleiding in de opkomst van het Limburgse publiek. Bestuurslid Nol Hendriks had, in een ultieme poging stadion Kaalheide vol te krijgen, zelf maar een duizendtal kaarten opgekocht. Supporters die op een van de dagen voor het duel inkopen deden in een zaak van de textielbaron, kregen bij een stel sokken of een pantalon een toegangsbewijs cadeau. Ook een kassabon van september of augustus was goed voor een ticket.

Hendriks' actie viel met een beetje fantasie in de categorie nostalgie in te delen. Tien jaar geleden scheelde het weinig of hij had na het duel met Sredets Sofia de hele Bulgaarse voorhoede (Stoitsjkov, Kostadinov en Penev) opgekocht met een partij spijkerbroeken.

Roda deelde ook kaarten uit op scholen en in een azielzoekerscentrum. Uiteindelijk was Kaalheide, capaciteit 7.800 voor deze dag, met 6.635 toeschouwers nog niet eens onaardig bezet.

Shaktor is de nummer twee van Oekraïne en omdat de nummer één luistert naar de naam Dinamo Kiev, was de kracht van de ploeg toch als behoorlijk ingeschat. Afgaande op wat zich gisteravond op Kaalheide afspeelde, is het verschil tussen de topploegen in de vroegere Sovjet-republiek groot.

Aan Shaktor, met de gerenommeerde trainer Bisjovets aan het roer en de vaste international van Oekraïne Popov, zijn de moderne tijden van het voetbal geruisloos voorbijgegaan, bleek alras. Drie stramme verdedigers hielden zich constant op in de buurt van de Kerkraadse aanvallers Peeters en Van Houdt.

Eén-op-één spelen, een tactische variant waar voetballend Nederland de mond van vol heeft, is mogelijk nog niet uitgevonden in Donetsk, de stad die sportieve bekendheid verwierf door polsstokspringer Sergei Boebka. De atleet was als supporter meegereisd met zijn favoriete elftal, maar moest constateren dat hij de enige hoogvlieger was in het gezelschap.

Ondanks de zogenaamde vergrendeling van het centrum, vielen de twee doelpunten van Roda dankzij simpele aanvallen over de as van het veld. Na 21 minuten speelde Zafarin middenvelder Doomernik helemaal vrij, die keurig uithaalde. Ook vorige week tegen AZ had Doomernik met een gelijkend doelpunt de score geopend.

Zafarin zelf, een Kerkradenaar pur sang, tekende vijf minuten later voor 2-0 toen hij de bal na een passje van Van Houdt meenam en niemand zich geroepen voelde hem aan te vallen.

Roda profiteerde gedurende de eerste helft goed van de zeeën van ruimte die het trage Shaktor bood en haalde bijna optimaal rendement uit de weinige echte kansen. Uitblinker Van der Luer verdeelde het spel uitstekend en was dicht bij 3-0 toen hij tegen de paal schoot. Daarmee was het eigenlijk gedaan met de dadendrang van Roda.

In de tweede helft verslapte de Limburgse ploeg zienderogen. Op een paar schoten van Lawal na was Roda JC niet meer gevaarlijk. Shaktor putte zowaar enige moed, trok af en toe ten aanval en deed vermoeden dat de capaciteiten toch iets groter zijn dan op grond van de eerste helft was gedacht. De ploeg was een paar keer dicht bij een doorbraak richting doelman Kalac.

Volgens Vergoossen mag het bereiken van de tweede ronde in de UEFA-beker, dat zich als vanouds afspeelt volgens het knock-outsysteem, geen problemen opleveren. Misschien dat aanvoeder Van der Luer onderweg naar Donetsk kan verhalen over tien jaar geleden, toen Roda met de zege van 1-0 op Metallist Charkov naar Oekraïne afreisde. De uitslag ver van huis was destijds 0-0.

Meer over