Roda-coach waarschuwt voor aanval Sjachtjor

Zo verdedigend als Sjachtjor Donjetsk twee weken geleden in Kerkrade voor de dag kwam, zo aanvallend zal de ploeg morgen gaan voetballen in de return in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Roda JC....

'Uit speelt Sjachtjor normaal heel gereserveerd, thuis heel dwingend', wist Vergoossen. 'Wij hebben meer kans om door te gaan, gezien de winst van 2-0 in de eerste wedstrijd. Maar we moeten zeker niet die voorsprong gaan verdedigen. Levensgevaarlijk. Daar hebben we ook de ploeg niet voor. Ik heb mijn spelers gezegd dat ze zelf druk naar voren moeten zetten. Sjachtjor hanteert graag de lange bal, aan ons de taak om te voorkomen dat ze die kunnen geven.'

Roda JC trainde gisteravond voor het eerst in het stadion van Sjachtjor, dat voornamelijk door een tragedie uit het verleden vandaag zwaar beveiligd zal zijn. De club verwacht meer dan tweeduizend bewapende soldaten in het stadion. De zware veiligheidsmaatregelen zijn ingevoerd nadat op 5 oktober 1995 de toenmalige voorzitter in het stadion om het leven was gekomen bij een bomaanslag.

Aleksandr Bragin, destijds volgens de perschef van Sjachtjor een van de belangrijkste zakenlieden uit Oekraïne, werd bij het betreden van zijn ereloge letterlijk opgeblazen. Vijf van zijn veiligheidsbeambten en een serveerster kwamen eveneens om het leven. De reden voor de aanslag en de verantwoordelijken zijn nooit achterhaald. 'Maar de beveiliging is nu zo scherp, dat dit niet nog eens zal gebeuren', meldde de perschef.

Vergoossen zal zich daarover ook niet direct zorgen maken. Hij hoopt dat zijn ploeg niet overrompeld wordt in het begin van het duel. Stiekem bidt hij dat Roda JC zelf een doelpunt maakt. Vergoossen wilde zijn definitieve basisteam niet prijsgeven, maar liet doorschemeren dat er weinig tot niets zal veranderen aan de opstelling van de laatste competitiewedstrijd, thuis tegen Fortuna Sittard (3-0). Het is alleen nog afwachten of verdediger Ramon van Haaren een terugslag krijgt na de tik die hij woensdag op de training tegen de knie kreeg.

Bij Vitesse is middenvelder Louis Laros het enige twijfelgeval voor het UefaCupduel vandaag tegen het Portugese Beira Mar. De Arnhemmers verdedigen in het eigen Gelredome een 2-1 uitzege.

Trainer Neumann kan weer beschikken over aanvaller Zongo, die is hersteld van een enkelblessure. 'Hij zal zeker invallen als de stand dat toelaat', aldus Neumann. Vitesse rekent donderdag op ongeveer 16.000 toeschouwers.

Ajax, dat een 6-1 voorsprong uit de eerste wedstrijd tegen Dukla Banska Bystrica verdedigt, is razend populair in Slowakije, waar ijshockey veruit de populairste sport is. Het vervallen stadion Stiavnicky zit donderdag met ruim 11.000 mensen stampvol, hoewel er volgens de veiligheidsnormen van de UEFA eigenlijk maar 9.000 mensen mogen worden toegelaten. De laatste keer dat het stadion was uitverkocht dateert van vijftien jaar geleden, toen Borussia Mönchengladbach op bezoek kwam. Wouters zei dinsdag dat hij het woord onderschatting niet wilde horen. 'De spelers moeten laten zien dat ze prof zijn. De motivatie moet uit hen zelf komen, niet van mij.'

Meer over