Roda amuseert zich kostelijk tegen Hapoel

De schiettent van het Europese voetbal was verhuisd van Amsterdam naar Kerkrade en Roda amuseerde zich donderdag kostelijk met de hoofdprijs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Roda overtrof in het toernooi der bekerwinnaars de totaalscore van Ajax, dat Maribor in het UEFA-bekertoernooi met 10-2 (1-1 en 9-1) opzij zette. De Limburgers, die gedreven de tien najoegen en vooral in de tweede helft Hapoel overrompelden, kwamen tot 14-1 (4-1 en 10-0).

Roda JC stelde zich als doelstelling te overwinteren in de Europa Cup. Een club die in maart nog meedoet, telt internationaal mee en gaat pas echt geld verdienen. Nergens is dat doel relatief eenvoudiger te bereiken dan juist in het evenement van de bekerwinnaars.

Twee tegenstanders uitschakelen en het is gebeurd, waar bijvoorbeeld in de UEFA-beker altijd nog een tussenronde volgt in december. Ook de opponenten bij de bekerwinnaars, soms clubs uit lagere regionen die nationaal verrassen, zijn doorgaans van wat minder kaliber. Negen seizoenen geleden haalde Roda de kwartfinales in de EC II. VfB Stuttgart, Chelsea en Betis Sevilla zijn nu de overgebleven clubs met de meeste naam.

Trainer Martin Jol liet weten dat hij Betis wel een mooie tegenstander vindt voor de volgende ronde, maar Roda is vandaag opnieuw 'geplaatst' in Geneve en treft dus weer een zwakkere tegenstander.

Jol was verbaasd dat zijn mannen dermate fanatiek te werk gingen, hoewel hij de zwakte van de tegenstander wenste te benadrukken. Roda viel aan, Hapoel stak af en toe de middenlijn over. De Israeliërs zijn de laatste tijd desolaat. Trainer Ben Tabak stapte onlangs op en kwam later terug op dat besluit, het oproer onder de supporters kraait, de voorzitter verkocht de goede voetballers en ziet investeringen in de club niet meer zitten. Hapoel incasseerde in twee duels sinds de eerste wedstrijd tegen Roda twaalf treffers in de competitie, die toch al niet van al te hoog niveau is.

Zo was het eigenlijk alleen de vraag hoe hoog de score zou oplopen. Bij rust was het 3-0, door twee doelpunten van Van Houdt en eentje van Lawal.

Na de pauze ging het nog sneller. Vaak kwam het voorbereidende werk van Van der Luer. Achtereenvolgens scoorden: Ooijer, Vrede, Lawal, Van Houdt, Torma, Ooijer en tenslotte Torma.

De klok stond bij 10-0 op 91 minuten en 15 seconden. Sommige spelers van Hapoel hadden al geprotesteerd, omdat de officiële tijd al verstreken was. Tevergeefs.

Meer over