Robson geniet brede steun als trainer Newcastle

Bobby Robson is de nieuwe trainer van Newcastle United. De oud-trainer van PSV volgt de zaterdag opgestapte Ruud Gullit op....

Gullit stapte zaterdag op bij de club nadat Newcastle United de slechtste seizoenstart uit zijn geschiedenis beleefde. Uit vijf wedstrijden werd slechts één punt behaald. Ook de zesde competitiewedstrijd ging, maandag tegen Manchester United, verloren. De kritiek op Gullit was de laatste weken erg groot. Zowel van de kant van de supporters als van de spelers. Een dag nadat Gullit zijn vertrek aankondigde, liet Robson al weten dat hij graag kandidaat wilde zijn voor de vacature-Gullit. Robson maakt waarschijnlijk op 11 september zijn debuut op de bank in de uitwedstrijd tegen Chelsea. Newcastle staat momenteel onderaan in de Premier League met één punt uit zes duels.

Een onderzoek door een plaatselijke krant heeft uitgewezen dat 87 procent van de supporters van de club achter de aanstelling van Robson staat. Robson had afgelopen zaterdag duidelijk gemaakt interesse te hebben voor de functie: 'Ik verkeer in goede gezondheid en ik heb de ervaring. Ik ben in elk geval niet bang voor deze baan', zei Robson. 'Mijn motivatie is erg groot.'

Al in januari 1997 kon Robson trainer worden van Newcastle United. Hij kon toen de net ontslagen Kevin Keagan opvolgen, maar Robson hield zich aan zijn contract bij Barcelona. Interesse had hij wel. 'Ik heb zwart-wit bloed', verwees hij naar de clubkleuren van Newcastle.

Het is inmiddels zeventien jaar geleden dat Robson voor het laatst een Engelse club heeft getraind. Robson had destijds succes met het nietige Ipswich Town, waarmee hij in 1978 de FA Cup en in 1981 de UEFA Cup veroverde.

Vanaf 1982 leidde Robson acht jaar lang het Engelse nationale elftal, waarmee hij tijdens het WK van 1986 de kwartfinales haalde en in 1990 de halve finales. Hoewel Engeland pas na strafschoppen door Duitsland werd uitgeschakeld, kreeg Robson hevige kritiek van de Britse tabloids. Robson nam daarop ontslag en vertrok naar PSV.

Na omzwervingen bij Sporting Lissabon, FC Porto en FC Barcelona keerde Robson vorig seizoen terug in Eindhoven. Onder zijn leiding was PSV gedwongen een groot aantal nieuwe buitenlandse spelers aan te trekken. Dat had te maken met de uittocht van ervaren spelers, van wie Numan, Jonk, Stam en Zenden de bekendsten waren.

Robson slaagde er niet in een hecht collectief te smeden. Na een miserabele competitiestart stond zijn positie even ter discussie. PSV stelde op de laatste dag deelname aan de Champions League vast. Afgelopen zomer volgde Eric Gerets Robson op bij PSV.

Meer over