Ritzege voor Slagter in Tour Down Under

Wielrenner Tom-Jelte Slagter heeft donderdag de derde etappe van de Tour Down Under gewonnen. Op de 139 kilometer lange rit van Unley naar Stirling was de 23-jarige Groninger in de sprint bergop een peloton van zo'n 40 renners uiteindelijk de baas. De Australiër Matthew Goss moest genoegen nemen met de tweede plaats, wereldkampioen Philippe Gilbert uit België werd derde. Slagter bezorgde het Blanco Pro Cycling Team, de opvolger van Rabobank, daarmee de eerste zege ooit.

null Beeld afp
Beeld afp

Slagter klom dankzij zijn knappe ritzege in de eerste UCI World Tour-koers van dit seizoen op naar de tweede plek in het klassement, op 5 seconden van de Brit Geraint Thomas. Javier Moreno uit Spanje staat derde op 6 tellen, Wilco Kelderman neemt de tiende plaats in op 15 seconden van Thomas.

De Groninger boekte in Australië zijn eerste ritzege bij de profs. Slagter was woensdag als vierde geëindigd, een dag later sprintte hij naar de zege. 'Wat een mooie aankomst was dit. Ik had het niet mooier kunnen bedenken voor mijn eerste profzege. Mijn Australische ploeggenoot David Tanner trok hard door op 1 kilometer van de streep. Het was nog best ver, maar hij zette me in een zeer goede positie af om op 350 meter van de streep de sprint aan te gaan', aldus Slagter, die tevens de leiding behield in het jongerenklassement. Kelderman staat daarin vierde.

'Ik ben blij dat ik mijn positie in het jongerenklassement heb verbeterd en nu sta ik ook heel dicht bij de leiderstrui', zei Slagter. 'Vandaag werd bij de tussensprint al een hele strijd uitgevochten om 1 bonificatieseconde, daarvan zullen er nog meer volgen. Bij elke sprint zal gestreden worden. Ik sta er goed voor, het zou gaaf zijn om de leiding te pakken, maar ik ben nu al heel blij dat ik bij de beste drie sta.'

Meer over