Riis neemt ook Eindhovens tussendoortje serieus

De perschef en de manager hadden vooraf nog even ruzie gemaakt. Want het kwam eigenlijk slecht uit dat CSC in Eindhoven de ploegentijdrit won....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Maar Bjarne Riis kreeg uiteindelijk zijn zin. Gelukkig maar. CSC was zondag de enige logische winnaar van de Protour-tijdrit op Brabantse bodem. De Deense ploeg, met onder anderen Jens Voigt, Bobby Julich, David Zabriskie en Stuart O’Grady in de gelederen, won voor Discovery Channel en titelverdediger Gerolsteiner. De Rabobank werd zesde.

Je moet Riis niet vragen waarom hij zonodig moest winnen in Eindhoven. Dommere vragen zijn er in zijn ogen niet. Wie meedoet aan een sportwedstrijd, wil winnen. Waarom zou je anders meedoen?

Het is een logische gevolgtrekking. Maar in de wielersport is die lang niet zo vanzelfsprekend meer. Steeds meer renners halen de neus op voor de wedstrijden na de klassiekers en vóór de Tour. Niemand durft nog diep te gaan, want het zou wel eens een negatief effect op de vorm kunnen hebben voor de maand juli. Gepiekt kan er nog maar drie weken van het seizoen worden.

Ze stappen doodleuk af in aansprekende Protourwedstrijden als de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zwitserland. Bedankt voor de goede zorgen, lekker getraind en tot volgend jaar. Het is een belediging voor de vele organisatoren.

‘De teams bepalen niet langer wanneer de renners aan wedstrijden meedoen’, zei Riis. ‘Het zijn de renners zelf die de macht in handen hebben. En heel veel renners willen gewoon niet meer racen, terwijl dat juist het allermooiste is. Ik begrijp dat nooit. Daar ben je volgens mij renner voor geworden.’

Het hielp de Eindhovenaren niet dat in het parcours van de Tour deze keer geen ploegentijdrit is opgenomen. Daardoor verviel het oorspronkelijke argument van de laatste generale repetitie.

T-Mobile verscheen in het centrum van Eindhoven met maar zeven in plaats van de voorgeschreven acht renners aan het vertrek. De Duitse ploeg heeft 29 coureurs in dienst. Acht van hen hielpen afgelopen week Jan Ullrich aan de eindzege in de Ronde van Zwitersland. Bleven er nog twintig over.

Euskaltel-Euskadi deed het met nog een renner minder dan de Duitsers. Het zou hetzelfde zijn als de voetballers van Oranje met negen spelers zouden aantreden. Zonder de verplichting deel te nemen – de ploegentijdrit maakt immers deel uit van de Protour – was er zonder twijfel niemand uit Spanje naar Brabant afgezakt. De Baskische ploeg verloor in vijftig kilometer bijna zeven minuten op CSC.

Niet alleen de kopmannen van het peloton zijn nog slechts met één wedstrijd bezig, maar ook hun ploegmaats hebben de strategie aangepast. Jonge renners, die hun toekomst nog voor zich hebben en elke zege – groot of klein – zouden moeten koesteren, laten zich meeslepen door de nieuwe filosofie. Zelfs de Giro d’Italia is een voorbereidingswedstrijd op de Tour geworden.

Niet bij CSC. Daar starten de renners elke wedstrijd met de intentie om te winnen en mogen de knechten hun gang gaan in de ‘kleinere’ wedstrijden. Ze gebruiken die vrijheid optimaal. Elke week is er een nieuw gezicht dat zich opwerpt als tijdelijke kopman.

Twee weken geleden won Christian Vandevelde de Ronde van Luxemburg. Zaterdag nam Kurt Asle Arvesen de eindoverwinning mee in de Ster Elektro Tour. Een dag later was hij niet eens nodig in de CSC-ploeg. Riis had renners genoeg om uit te kiezen. ‘Wij zijn met z’n allen akkoord gegaan met de voorwaarden van de Protour, deze wedstrijd maakt daar deel van uit, dan moet je die wel serieus nemen.’

De manager zei niet verrast te zijn over het gebrek aan interesse bij de concurrentie, maar het irriteerde hem wel. ‘Het heeft alles met planning te maken. En mijn renners weten wat ik van ze verwacht. Daar hebben we afspraken over gemaakt. Ik zeg in alle eerlijkheid, ik heb nooit een probleem gehad een van mijn mensen te motiveren voor een wedstrijd. Ze willen graag racen.’

De ploegentijdrit is bovendien het ultieme bewijs van een perfecte teamgeest, het stokpaardje van Riis bij CSC. Bovendien wil hij aan het einde van het seizoen, naast het individuele Protour-klassement, ook dat voor ploegen winnen. Dus was het logisch dat hij ‘het tussendoortje’ serieus nam.

Hij verontschuldigde zich zelfs voor het feit dat hij Ivan Basso weghield uit Eindhoven. Zijn kopman voor de Tour had al zo veel wedstrijden gereden, niemand kon het hem kwalijk nemen dat hij deze keer afwezig was. ‘Ik ben bang te veel van hem te vragen’, aldus Riis.

Vandaag vergezelt hij de Italiaan in Londen, waar vanochtend om negen uur een laatste persconferentie voor de Tour is gepland. Ondanks de huldiging in het broeierige centrum van Eindhoven arriveerden Riis en zijn mannen er ruim op tijd. De perschef haalde bakzeil.

Meer over