Richardson maakt emoties los bij Anema met toptijd

De Amerikaanse schaatsster Heather Richardson heeft zaterdag tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City het wereldrecord op de 1500 meter verbroken. De vrouw van de Friese stayer Jorrit Bergsma reed op de Utah Olympic Oval een tijd van 1.50,85. Haar landgenote Brittany Bowe eindigde vorig weekeinde in Calgary op 1.51,59.

Heather Richardson vrijdag in Salt Lake City Beeld ap
Heather Richardson vrijdag in Salt Lake CityBeeld ap

Bowe reed in Salt Lake City in de laatste rit tegen Richardson wel weer een persoonlijke record (1.51,31), maar moest met zilver genoegen nemen. De Tsjechische Martina Sablikova pakte evenals vorige week in Calgary brons.

Voor coach Jillert Anema (Team Clafis) kwam de triomf van zijn vertrouweling Richardson, die vorige week in Calgary al het wereldrecord op de 1000 meter op haar naam bracht, net op tijd. Hij zag eerder op de dag Jorrit Bergsma (derde) en Erik Jan Kooiman (zevende) stagneren op de 10.000 meter. Richardson zelf stelde teleur op de 500 meter (vierde).
,,Het was de hoogste tijd dat we wat wonnen'', sprak Anema bij de NOS lichtelijk geëmotioneerd. ,,Wat kan schaatsen toch mooi zijn. Heather wint hier met een wereldrecord de 1500 meter, de moeder van alle afstanden. Beter kun je het niet hebben.''

Marrit Leenstra viel met 1.53,70 net buiten het podium (vierde). Antoinette de Jong (achtste in 1.54,51), Marije Joling (tiende in 1.54,82), Sanneke de Neeling (dertiende in 1.55,27) en Diane Valkenburg (vijftiende 1.55,65) bleven ver verwijderd van een medaille.

Meer over