Riante zege handballers Oranje op Oekraïne

Het Nederlands mannenhandbalteam is voortvarend begonnen aan de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in 2010. De ploeg van bondscoach Harrie Weerman won donderdag in Emmen zijn eerste groepsduel met riante cijfers van het sterker geachte Oekraïne....

ANP

Bartek Konitz was topschutter van Oranje. Hij kogelde er zeven in. Tim Remer en Mark Schmetz scoorden ieder vier keer. Gerrie Eijlers blonk uit op doel.

Nederland handbalt de komende maanden nog zeven interlands in groep zeven. Spanje, Cyprus en Litouwen zijn de andere tegenstanders. De eerste twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2010 in Oostenrijk. Het Nederlands mannenteam was nog nooit actief op een internationaal kampioenschap.

‘Dit is de gedroomde start. Van Oekraïne winnen is echt een prestatie. Ze kunnen echt wel handballen in dat land’, zei een opgetogen doelman Eijlers na de wedstrijd. ‘Bij verlies waren we eigenlijk al kansloos geweest. Spanje is namelijk een maat te groot. We moesten deze wedstrijd gewoon winnen.’

En dat deed Nederland volgens de keeper van de Duitse Bundesligaclub TUSEM Essen door uitstekend te verdedigen. ‘Ik speelde lekker, maar ook dankzij de goede dekking. Daar hebben we deze wedstrijd gewonnen. De hoekspelers van Oekraïne kregen geen kans.’

In de opbouw was Oranje nog kwetsbaar, meende Eijlers. ‘Dat zag je toen Bartek Konitz even uit de wedstrijd was. Hij was heel belangrijk voor ons en zonder hem draaide het voorin minder.’

Het Nederlands team lijkt eindelijk rijp voor de stap naar de grote kampioenschappen. Vrijwel alle internationals spelen bij vermaarde clubs in Duitsland of Polen. ‘We spelen nu langere tijd samen en hebben meer ervaring. Dat merk je. We lieten een hoger ingeschat team niet in het spel komen’, zei Eijlers trots.

Nederland besliste het fysiek harde duel in de slotfase van de eerste helft. Toen liep de ploeg uit van 10-10 naar 14-10. Het kostte wel de nodige gele kaarten. Het Nederlands team, dat niet bepaald de reputatie geniet van een harde ploeg, was af en toe meer met judo bezig dan met handbal. Mark Bult smeet een opponent zelfs de reclameborden in.

Bij Oekraïne ging het er nauwelijks zachtzinniger aan toe. Vooral de uitblinkende Konitz werd keer op keer in zijn nekvel gegrepen. Ondanks dat wierp hij er in totaal zeven in.

Na rust verloor het spel aan schoonheid, maar er kwam strijdlust voor terug. De internationals van Oranje roken hun kans om de robuuste Oost-Europeanen een hak te zetten. De score kwam wat traag op gang, maar toen het eenmaal liep, vlogen de ballen er kort achter elkaar in.

Meer over