NIEUWSMarx Lenin

Revolutie in Rusland? Marx Lenin komt naar de Russische velden

Na jaren van gezapig voetbal speculeren de Russen over een revolutie in de nationale competitie. De reden: Marx Lenin komt naar de Russische velden.

Tom Vennink
Marx Lenin dos Santos Gonsalves heeft een driejarig contract getekend bij FC Akron in Toljatti. Beeld
Marx Lenin dos Santos Gonsalves heeft een driejarig contract getekend bij FC Akron in Toljatti.

Marx Lenin dos Santos Gonsalves is op weg naar Rusland vanuit Brazilië. De Braziliaan uit de jeugdopleiding van Flamengo heeft een driejarig contract getekend bij FC Akron in Toljatti, een stad vernoemd naar een Italiaanse communistenleider en vlakbij de geboortestad van de Lenin die in 1917 een revolutie voltrok.

De linkspoot wordt met open armen ontvangen in het land dat naar schatting 22 duizend Lenin-standbeelden telt. Op voetbalsite Sports.ru voorspellen Russische fans tijden van ‘kapitaal’ en ‘dominantie’ voor eerstedivisionist FC Akron. Anderen suggereren dat Marx Lenin de stokoude leider van de Russische Communistische Partij maar moet opvolgen, want die heeft weinig meer op met de ideeën van Marx en Lenin.

Marx Lenin zelf trouwens ook niet: zijn gouden zonnebrillen, villa met zwembad en kettingen met katholieke kruisjes op zijn Instagram-account doen vermoeden dat hij er andere politieke opvattingen op nahoudt dan zijn ouders. Het motto van de aanvallende middenvelder: ‘Mijn kracht komt van God!’

Maar in Rusland gaat religie en communisme-nostalgie tegenwoordig prima samen. Neem president Poetin: een vaste bezoeker van de Russisch-orthodoxe kerk die het einde van de Sovjet-Unie steevast omschrijft als ‘de grootste tragedie van de twintigste eeuw’.

De shirtsponsor van FC Akron, een grote metaalholding, spint in elk geval garen bij alle aandacht. ‘We hopen dat er ook redenen komen om over Marx Lenin te praten in het kader van sportsuccessen’, zei de clubwoordvoerder tegen Sport24. ‘Maar we zullen kansen voor pr-campagnes natuurlijk niet laten liggen.’

De club werd 2 jaar geleden opgericht door Pavel Morozov, een lokale oligarch die van zijn ouders ook een naam kreeg van een Sovjet-held: Pavel Morozov werd in 1932 uitgeroepen tot volksheld nadat hij op 13-jarige leeftijd zijn eigen ouders aangegeven zou hebben als landverraders.

Marx Lenin is lang niet de enige speler die met een Russische naam opgezadeld zit door een ideologische strijd in Latijns-Amerika in de vorige eeuw. Op het WK 2018 in Rusland trad Costa Rica aan met Yeltsin Tejeda, vernoemd naar de president die een eind maakte aan het communisme. De topscorer van het Colombiaanse La Equidad heet Stalin Motta en het Ecuadoraanse Estrella Roja (Rode Ster) had vorig seizoen een zekere Lenin Guevara op het middenveld.

Sommige Russen op het forum van Sports.ru hopen dat de Braziliaan aanwinst na FC Akron kan doorstomen naar Aston Villa: dan komt Marx Lenin in een elftal met Björn Engels.

Lees ook:

Waarom Rusland de honderdste verjaardag van de revolutie liever negeert
Honderd jaar geleden viel in Sint-Petersburg het startschot van de communistische droom, een gebeurtenis die de wereldgeschiedenis bepaalde. Maar het Kremlin negeert het jubileum – het woord ‘revolutie’ mocht mensen eens op ideeën brengen.

Meer over