Resultaat verdoezelt mager spel PSV

Met een 1-1 gelijkspel werd PSV gisteravond in Auxerre royaal beloond, maar door de blessure van Arjen Robben leed de landskampioen ook een pijnlijk verlies in de vierde ronde van de UEFA Cup....

Het is een extra handicap voor PSV, dat het tegen de Rotterdammers eveneens zonder de geschorste spits Kezman moet stellen. In de 34ste minuut verstapte Robben zich in een duel om de bal met de Zwitserse libero Grichting dusdanig dat hij krimpend van de pijn werd afgevoerd. Een MRI-scan moet vandaag meer duidelijkheid bieden over de ernst van de kwetsuur.

De hamstring protesteerde al enkele weken en reeds in Heerenveen vreesde Robben dat de spieren op knappen stonden. Na zijn wervelende show in Utrecht werd de aanvaller uit voorzorg gewisseld door coach Hiddink, maar in het Stade Abbe Deschamps ging het definitief mis. PSV zou de speler wel eens voor langere tijd kunnen missen, waardoor het vleugelspel nog schraler wordt.

Als verlamd leken de spelers van PSV de lijdensweg van hun teamgenoot te volgen. Na de entree van Park profiteerde Auxerre genadeloos van de gebrekkige organisatie bij de ploeg, die vorig seizoen in de Champions League ook met een remise uit Frankrijk was vertrokken. Niemand bij PSV bekommerde zich na de voorzet van aanvoerder Lachuer om de Finse middenvelder Tainio, die de bal met de linkervoet achteloos langs doelman Waterreus stuurde: 1-0.

Die treffer mocht ook aanvoerder Van Bommel zich aanrekenen, want hij was zijn persoonlijke tegenstander geheel uit het oog verloren. Op die voorsprong was niets af te dingen, want het koningskoppel Kalou/Cissé had de kwetsbare defensie van PSV al enkele keren op de proef gesteld. PSV mag van geluk spreken dat Kalou een gele kaart incasseerde, waardoor hij is geschorst voor de return in Eindhoven.

Uit pure frustratie velde Kalou PSV-verdediger Hofland in de slotfase met een elleboogstoot, die onbestraft bleef. De Ivoriaan Kapo, die gisteravond het laatste duel van zijn schorsing uitzat, zal over twee weken de honneurs waarnemen voor zijn landgenoot. Dan moet PSV de klus kunnen klaren, want Auxerre verzuimde vooral voor rust een betere uitgangspositie te creëren.

Al in de zevende minuut moest doelman Waterreus een schot van Tainio pareren na een perfecte kaats van Cissé. De topscorer van Auxerre met 18 treffers in de Franse competitie en vier in de UEFA Cup deklasseerde eerder de defensie van FC Utrecht en pijnigde gisteravond het centrale verdedigingsduo Hofland en Bouma. De Franse international zou met zijn snelheid ook op de atletiekbaan geen gek figuur slaan.

Het was pijnlijk te zien hoe Hofland zich soms verkeek op de flitsende demarrages van Cissé, die vanwege een lange schorsing zal ontbreken op het EK in Portugal. Met dank aan de Zwitserse scheidsrechter Busacca mocht Hofland vlak voor rust Cissé ongestraft op de hielen trappen. Veel meer dan zijn raspaardjes had Auxerre, dat drie verdedigers miste, ook niet te bieden. Het elftal van de oude trainer Guy Roux kampt dan ook met een vormcrisis.

Desondanks kreeg PSV welgeteld één kans, toen Robben zijn schot zag gekeerd door Auxerre-keeper Cool. Na het vertrek van de linksbuiten ploeterde PSV tot diep in de tweede helft, want met Lucius en Park op de flanken kon de geïsoleerde spits Kezman aanvoer vanaf de vleugels wel vergeten. Toch bood uitgerekend de onzichtbare Lucius zijn ploeg in de 72ste minuut een riant uitzicht op een plaats in de kwartfinales van de UEFA Cup.

Het schot van de Koreaanse linksback Lee na een vrije trap van Van Bommel werd van richting veranderd, waardoor doelman Cool de bal onvoldoende kon verwerken en Lucius met het hoofd de rebound benutte: 1-1. Het was eigenlijk meer dan PSV verdiende, want de ploeg oogde duf en voorspelbaar door een schrijnend gebrek aan creativiteit. Zonder Robben zal dat manco nog duidelijker aan het licht komen.

Meer over