Rellen kosten Tweede Divisie de kop

De terugkeer van FC Wageningen, Veendam, SVV en Haarlem op de Nederlandse velden zal eenmalig blijven. De blijvende dreiging van nieuwe rellen kost de Tweede Divisie de kop.

Fans van Wageningen tijdens aftrap van de Tweede Divisie, vorige week in Haarlem. Beeld null
Fans van Wageningen tijdens aftrap van de Tweede Divisie, vorige week in Haarlem.

Het project van Leo Oldenburger en Edwin Struis sterft zo een vroege dood. Vorige week raakten 'fans' van Haarlem en Wageningen slaags tijdens de eerste avond van de ludiek bedoelde voetbalcompetitie.

De burgemeester Geert van Rumund van Wageningen maandag trok de vergunning in voor het evenement, nadat de politie via social media lucht kreeg van mogelijke nieuwe rellen.

'Dit voelt echt als een steek in het hart. We hebben helaas geen andere keus', treurt Struis na de beslissing om de stekker er uit te trekken. 'We weigeren deze groepen een podium te geven. Helaas is er geen garantie voor verbetering voor de rest van de competitie. Dan houdt het op.'

Mogelijk waren supportersgroepen van Ajax en Feyenoord van plan om elkaar op te zoeken op de Wageningse Berg woensdagavond.
'Het zegt veel over Nederland. Je kunt blijkbaar geen dergelijk laagdrempelig evenement meer organiseren in dit land', gaat Struis verder. 'Dat is de droevige eindconclusie. Wij organiseren voorlopig niks meer', besluit de sportjournalist resoluut.

2e Divisie

Verslaggever Iwan Tol was bij de eerste wedstrijden in het stadion van Haarlem. 'Het toernooi is bedoeld om oude tijden te laten herleven. Helaas nemen sommige fans dat wel erg letterlijk: het hooliganisme uit de jaren tachtig keert deze avond terug. Met kettingen en riemen gaan dronken, doorgesnoven jongeren elkaar te lijf.'

Meer over