Relativerende voetbalbaas Kesler verlaat ijdele wereld

In de zichzelf zo serieus nemende wereld van het voetbal is degene die zichzelf relativeert spekkoper. Daarom, en om zijn kennis, kon Henk Kesler tien jaar blijven zitten als directeur betaald voetbal van de KNVB.

Kesler © ANP Beeld
Kesler © ANP

Het totale voetbal was in stropdas bijeen in Zeist, om Kesler de hand te schudden bij zijn afscheid. Een reünie van vergankelijkheid was het ook, met een vleugje harde realiteit. De financiële malaise in het betaald voetbal beschouwt Kesler als een van zijn dieptepunten, zo speechte hij later. 'Sommige clubs hebben koorts, andere zijn doodziek', zei Gaston Sporre, voormalig voorzitter van FC Zwolle.

Kesler vertelde een anekdote uit de ijdele voetbalwereld. In de kliniek van Bayern-dokter Müller-Wohlfahrt, om te praten over de blessure van Robben, waande hij zich in Allo Allo, een komische tv-serie over de oorlog met Duits-Engels-Franse accenten. Het gezelschap bekeek een foto van de hamstring. 'Het is een scheur, en een scheur kan alleen genezen met rust. Dat staat ook in dit boek', vertelde Müller-Wohlfahrt. Welk boek? Het was door hemzelf geschreven.

En juist vandaag kende de FIFA het Sport Medisch Centrum van de KNVB de hoogste onderscheiding toe. Kesler: 'Een kopie van de onderscheiding is al op de post naar München.'

Cabaretier Youp van 't Hek had gewaarschuwd. Als je in Zeist een seminar houdt met als thema het wel of niet hebben van een minister van sport, dan moet je levensmoe zijn. 'Utrasaai kutonderwerp.' Bovendien was net het kabinet beëdigd, mét een minister (Schippers) die sport onder haar hoede neemt. Waar ging dit dan nog over?
Volgens Van 't Hek gaat Leers trouwens ook over sport, want als minister van Deportatie zal hij islamieten hard laten lopen. En hij verwachtte dat Ajax binnenkort volledig in het rood speelt, na het donderdag aangekondigde miljoenenverlies. Directeur Van den Boog, eerder betrokken bij het faillissement van Borsato, dacht blijkbaar: ah, dat moet beter kunnen.

Guus Hiddink kon niet anders dan zichzelf relativeren. 'Waarschijnlijk heb ik binnenkort tijd genoeg', zei hij na de nederlaag van Turkije tegen Azerbeidzjan. Hevige kritiek uitte hij in twee sportbladen op Oranje. Daarop verloor hij van Duitsland en Azerbeidzjan en won Nederland met prachtig voetbal van Zweden. 'Ik heb me uitgedrukt als supporter, terwijl ik als coach had moeten reageren.'

Het laatste woord was aan Kesler, omschreven als een democratische dictator. 'Ik moest eraan wennen dat ik het alleen voor het zeggen had.'

Meer over