Recordoverwinning voor Valverde in Waalse Pijl, Poels vierde

Alejandro Valverde heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De 35-jarige Spanjaard van Movistar was na 196 kilometer koers als eerste boven op de beroemde Muur van Hoei. Hij is de eerste renner die de klassieker in de Ardennen voor de vierde keer wint. Wout Poels kwam als vierde over de finish.

Valverde passeert als eerste de finish op de Muur van Hoei. Beeld epa
Valverde passeert als eerste de finish op de Muur van Hoei.Beeld epa

Valverde bleef in de finale Julian Alaphilippe en Daniel Martin van Etixx-Quick Stepp met gemak voor. Enrico Gasparotto maakt de top vijf compleet. Valverde won de klassieker ook in 2006, 2014 en 2015. Hij is de eerste renner die de klassieker in de Ardennen voor de vierde keer wint.

Tien avonturiers trokken woensdag al vroeg ten strijde. Onder hen de Nederlander Koen Bouwman. De coureur van LottoNL-Jumbo moest als een van de eersten afhaken na de tempoversnelling van Stephen Cummings op de Côte de Bohissau.

Na de tweede passage van de Muur van Hoei kon niemand van de vluchters de Brit uit de ploeg Dimension Data nog volgen en hij probeerde zijn aanval alleen tot een succes te maken. Zijn missie mislukte en op 17 kilometer van de finish werd hij ingehaald door het peloton.

Anna van der Breggen

Bij de vrouwen won Anna van der Breggen. De Nederlandse was vorig jaar ook al de sterkste. De renster van Rabo-Liv reed op de slotklim, de befaamde Muur van Hoei, weg bij de Amerikaanse Evelyn Stevens.

'Ik heb wel een paar keer omgekeken in de klim, ik verwachtte een aanval. Maar opeens had ik een gaatje', aldus Van der Breggen. 'Hier doe je het allemaal voor. En als ploeg hadden we dit ook wel nodig.'

Marianne Vos, vijfvoudig winnares en bezig aan een rentree na anderhalf jaar sukkelen, werd negende. 'Ik ben blij dat ik mee heb kunnen spelen', aldus Vos. 'Ik heb in een maand tijd een enorme stap voorwaarts gemaakt'.

Anna van der Breggen wint de Waalse Pijl. Beeld afp
Anna van der Breggen wint de Waalse Pijl.Beeld afp
Meer over