Recordaantal kanshebbers voor jaarlijkse eretitels

Nooit eerder kwamen er zo veel sporters in aanmerking voor de eretitels tijdens het Sportgala van NOC*NSF. Maar de belangrijkste vraag is op 16 december in de RAI: wordt Arjen Robben in 2014 wel Sportman van het jaar?

Redactie
Arjen Robben. Beeld getty
Arjen Robben.Beeld getty

Robben is een van de zeven genomineerden voor de titel. De voetballer van Bayern München maakte furore tijdens het WK, waar hij een van de uitblinkers was. Robben leidde Oranje in Brazilië naar een niet voor mogelijke geachte derde plaats. Hij gold met zijn gedrevenheid als het voorbeeld voor de Nederlandse sport.

Maar is het genoeg om de titel op te eisen? Want uiteindelijk won het Nederlands elftal het toernooi niet en is de relatie tussen olympische sporters en voetballers al jaren broos.

Vorig jaar greep Robben naast de prijs van Sportman van het jaar, terwijl hij in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund het beslissende doelpunt (2-1) had gemaakt voor Bayern München. Met die club won hij tevens de Duitse landstitel en de beker.

De vakjury zette Robben weliswaar op nummer-1, maar de bijna 700 sporters bleken royaal op de hand van Epke Zonderland, de wereldkampioen aan de rekstok. Dat Robben in Amsterdam persoonlijk aanwezig was, deed de stemming later echter omslaan. En met zijn bereidheid met iedereen te poseren en een praatje te maken, plaveide hij mogelijk wel de weg voor de eretitel. Dit jaar is de stemprocedure bovendien aangepast.

De vakjury, groot acht personen, brengt op de avond van het gala niet langer een korte ranglijst (1-2-3) uit, zoals tot dit jaar. De kenners brengen telkens één stem uit, op de winnaar van de onderhavige categorie. Daarmee wordt het beeld van de stemming aangescherpt.

Robben moet concurreren met een viertal olympische schaatskampioenen: Michel Mulder (500 meter), Stefan Groothuis (1.000 meter), Sven Kramer (5.000 meter), Jorrit Bergsma (10.000 kilometer), turner Epke Zonderland (wereldkampioen rekstok) en ruiter Jeroen Dubbeldam (wereldkampioen springen).

Ook het Nederlands elftal werd genomineerd. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal duelleert met de Nederlandse hockeysters (wereldkampioen), de springruiters (wereldkampioen) en teamachtervolging mannen en vrouwen bij het schaatsen (beiden olympisch kampioen).

Bij de vrouwen valt voor drie van de vier genomineerden wel iets in te brengen: Ireen Wüst (olympisch schaatskampioen 3.000 meter en achtervolging en de meest gelauwerde Nederlandse olympiër aller tijden), Dafne Schippers (Europees kampioen atletiek 100 en 200 meter) en Jorien ter Mors (olympisch schaatskampioen 1.500 meter en achtervolging én Europees kampioene shorttrack). De atlete Sifan Hassan (Europees kampioene 3.000 meter) werd ook genomineerd.

Louis van Gaal is een van de kanshebbers voor de titel Sportcoach van het jaar. Samen met schaatscoach Gerard Kemkers en Jac Orie, atletiekcoach Bart Bennema, hockeycoach Max Caldas en Rob Ehrens, de verantwoordelijke man bij de springruiters.

De vier genomineerde paralympische sporters zijn dressuurruiter Rixt van der Horst, rolstoelbasketbalster Inge Huitzing, snowboardster Bibian Mentel en wielrenster Alijda Norbruis.

Voor Nederlandse begrippen was 2014 een uitermate succesvol sportjaar. Het verklaart ook de hoeveelheid nominaties voor de jaarlijkse verkiezing. Sporters en sportploegen die een gouden olympische of paralympische medaille hebben behaald, worden automatisch genomineerd.

'2014 was een uniek sportjaar voor Nederland', zegt Jeroen Bijl, manager topsport NOC*NSF en voorzitter van de vakjury. 'Nog nooit telde ons land in een jaar zoveel mondiale-, Europese- en olympisch kampioenen. En dat zie je terug in de nominaties.'

undefined

Jeroen Dubbeldam

Olympisch kampioen op 10.000 meter, olympisch brons op 5.000 meter

undefined

Jeroen Dubbeldam. Beeld reuters
Jeroen Dubbeldam.Beeld reuters

Jorrit Bergsma

Olympisch kampioen op 1.000 meter

undefined

Jorrit Bergsma. Beeld epa
Jorrit Bergsma.Beeld epa

Arjen Robben

Wereldkampioen springen individueel en team

undefined

Arjen Robben. Beeld afp
Arjen Robben.Beeld afp

Epke Zonderland

Europees en wereldkampioen op rekstok

undefined

Epke Zonderland. Beeld epa
Epke Zonderland.Beeld epa

Michel Mulder

Derde bij WK voetbal met Nederlands elftal; kampioen en bekerwinnaar met Bayern München

undefined

Michel Mulder. Beeld epa
Michel Mulder.Beeld epa

Stefan Groothuis

Olympisch goud op 500meter; olympisch brons op 1.000 meter; wereldkampioen sprint; goud en brons WK skaten

undefined

Stefan Groothuis. Beeld anp
Stefan Groothuis.Beeld anp

Sven Kramer

Olympisch kampioen op 5.000 meter en ploegenachtervolging, olympisch zilver op 10.000 meter

undefined

Sven Kramer. Beeld anp
Sven Kramer.Beeld anp
Meer over