Real Madrid niet meer waardevolste sportclub van de wereld

Real Madrid is niet langer de sportclub met de meeste financiële waarde ter wereld. De Spaanse topclub is voorbijgestreefd door American footballteam Dallas Cowboys. Dat blijkt uit een jaarlijkse ranglijst van zakenblad Forbes. Real neemt op die lijst nu de tweede plek in, met een waarde van 3,26 miljard dollar. De Cowboys wordt geschat op een waarde van 4 miljard dollar.

Lennart Bloemhof
Spelers van de Dallas Cowboys tijdens de wedstrijd tegen New York Giants, zondag. Beeld afp
Spelers van de Dallas Cowboys tijdens de wedstrijd tegen New York Giants, zondag.Beeld afp

De waarde van de American footballclub uit Texas steeg met 25 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Vooral dankzij het in eigen beheer hebben van het stadion en het hoogste aantal bezoekers per wedstrijd in de competitie (gemiddeld 90 duizend) floreert de club.

De Cowboys is niet de enige club uit de American footballcompetitie NFL die van flink meer waard is geworden. De competitie wordt steeds populairder in de VS. Ter illustratie van de waardestijging van de Cowboys: eigenaar Jerry Jones kocht de club in 1989 voor een schamele 140 miljoen dollar.

Vanwege nieuwe tv-deals in het afgelopen jaar steeg de waarde van NFL-clubs op de Forbes-ranglijst deze jaargang gemiddeld 38 procent. De competitie verdiende in het fiscale jaar 2014 ruim zeven miljard dollar.

Achter Real Madrid neemt regerend NFL-kampioen New England Patriots de derde plaats in, met een geschatte waarde van 3,2 miljard dollar. Volgens Forbes is de gemiddelde waarde van een NFL-club nu 2 miljard dollar.

De top-vijf van de ranglijst wordt gecompleteerd met honkbalclub New York Yankees (3,2 miljard dollar) en voetbalclub Barcelona (3,16 miljard dollar).

Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo. Beeld epa
Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo.Beeld epa

Grootverdieners

Van de groeiende populariteit van de NFL profiteren niet alleen de competitie en clubs, maar ook de spelers. De spelers krijgen op basis van hun cao in de NFL 47 procent van de opbrengsten van de competitie. Het leidt tot megacontracten.

In augustus ondertekende Philip Rivers, sterspeler van San Diego Chargers, een contract dat hem de komende jaren gegarandeerd 65 miljoen dollar oplevert - het hoogste bedrag in de geschiedenis van de competitie. Ndamukong Suh tekende afgelopen zomer bij Miami Dolphins het lucratiefste contract ooit voor een verdediger: 114 miljoen dollar in zes jaar, waarvan 60 miljoen dollar gegarandeerd.

Maar dat veel geld leidt tot succes, is in het geval van American football geen vuistregel. Dallas Cowboys is al jaren de rijkste NFL-club en won vijf keer de Super Bowl, maar deed dat voor het laatst in het seizoen 1994/1995.

De tien waardevolste NFL-clubs (in miljarden)

1. Dallas Cowboys - $4.0
2. New England Patriots - $3.2
3. Washington Redskins - $2.85
4. New York Giants - $2.8
5. San Francisco 49ers - $2.7
6. New York Jets - $2.6
7. Houston Texans - $2.5
8. Chicago Bears - $2.45
9. Philadelphia Eagles - $2.4
10. Green Bay Packers - $1.95

Bron: Forbes

Philip Rivers. Beeld afp
Philip Rivers.Beeld afp
Meer over