Real Madrid klaar om Hiddink in te lijven

De toekomst van Guus Hiddink als trainer blijft nog even in nevelen gehuld. Real Madrid heeft zich volgens de Spaanse media gemeld voor de bondscoach van het Nederlands elftal, die ook de mogelijkheid openhoudt te blijven....

Van onze verslaggevers

LA TURBIE

Real Madrid ontsloeg de nieuwe trainer Camacho al na drie weken en Hiddink zou dè kandidaat zijn om hem op te volgen. De Achterhoeker, eerder in Spanje werkzaam bij Valencia, wilde donderdag geen commentaar geven.

Hiddinks contract bij de KNVB loopt af. Voor het WK zei hij eerst een tijdje rust te willen nemen na 12 juli. Hij kon ook begrip opbrengen voor het standpunt van de bond om pas na het WK over eventuele contractverlenging te praten.

'Als we in de eerste ronde roemloos waren uitgeschakeld en via Schiphol-Oost Nederland waren binnengekomen, was de basis om door te gaan verdwenen. Zo gaat dat nou eenmaal in het topvoetbal.'

De bond had ook geen haast met het vinden van een nieuwe trainer, omdat Nederland als mede-organisator van het EK in 2000 geen kwalificatieduels hoeft te spelen.

Toch kan een verlengd verblijf bij de KNVB aantrekkelijk zijn, omdat volgens Hiddink een professioneel klimaat is geschapen, de huidige generatie voetballers nog een tijdje meekan en de KNVB al bezig is met het samenstellen van een ambitieus wedstrijdprogramma. Contacten zijn al gelegd met onder meer Denemarken, Duitsland, Brazilië en Spanje.

De FIFA legde Hiddink gisteren een boete op van ongeveer 13.000 gulden, omdat hij zich onsportief zou hebben gedragen tijdens de halve finale tegen Brazilië. Hiddink zei zich van geen kwaad bewust te zijn.

'Met de hand op mijn hart durf ik te stellen dat ik geen beledigende teksten heb gebruikt. Wel is het zo dat de KNVB me behoorlijk betaalt om langs de lijn aanwezig te zijn.'

Hiddink had de vrije dag na de uitschakeling door Brazilië vooral 'starend' doorgebracht. Het was fijn veel complimenten voor het vertoonde spel te ontvangen, maar hij had toch liever in de finale gestaan. Donderdag begon de voorbereiding op de wedstrijd om de derde plaats tegen Kroatië, die zaterdag wordt gespeeld in Parijs.

In Madrid dook donderdag de naam op van Hiddink. Het Nederlands elftal is tijdens het WK door de Spaanse pers onophoudelijk de hemel ingeschreven. Elke dag publiceert de pers haar favoriete ploeg samengesteld uit spelers van de verschillende landen. Bij de opstelling is Hiddink vanaf de eerste dag uitgeroepen tot de ideale coach. 'Het kan iedereen zijn', stelde voorzitter Sanz Van Real Madrid op de vraag wie Camacho gaat vervangen. Toen hem de naam Hiddink werd voorgelegd, wilde hij zich er niet over uitspreken.

Meer over