NieuwsReal Madrid

Real Madrid haalt Zidane terug als trainer na strafexpeditie tegen Ajax

Zinédine Zidane keert terug bij Real Madrid.  Beeld EPA
Zinédine Zidane keert terug bij Real Madrid.Beeld EPA

Hij dacht de grond te hebben uitgeput en stapte afgelopen zomer op na de negende prijs in 2,5 jaar met Real Madrid. ‘Real moet blijven winnen en heeft een andere methode nodig,’ sprak trainer Zinedine Zidane. Maar er groeide sindsdien niets dan ellende in het witte deel van de Spaanse hoofdstad. En dus wendde Real-preses Florentino Pérez zich negen maanden later weer tot Zidane. Met succes. De Franse succescoach vervangt per direct Santiago Solari.

Zo was de strafexpeditie van Ajax vorige week dinsdag nog ergens goed voor, klinkt het in Madrid. De Amsterdamse underdog won in Bernabéu met 4-1, daarmee het lot van Real, de laatste drie seizoenen winnaar van de Champions League, in het elitetoernooi bezegelend. Het kostte coach Solari de kop. Hij zat afgelopen weekeinde nog op de bank tijdens de winstpartij tegen Real Valladolid, maar toen was Pérez al in gesprek met Zidane.

Dat Zidane na zijn vertrek alleen bij een grote club zou tekenen leek duidelijk. En dan het liefst in een land dat hem ligt: Frankrijk, Spanje of Italië. Zidane is geen al te grote avonturier, hij diende in zijn loopbaan slechts vier clubs Cannes, Bordeaux (beiden vier jaar), Juventus en Real Madrid (beiden vijf jaar). Zijn vrouw is Spaans, zoon Luca staat op de loonlijst als keeper bij Real Madrid.

Koningsdrama's

Mogelijk dat de spelersgroep waarmee hij zoveel successen vierde een klemmend beroep op hem deed. Met tranen in hun ogen hadden ze de immer beschaafde Zizou uitgezwaaid. Bepalende spelers als Sergio Ramos en Marcelo waren bovendien bevreesd voor de rentree van een andere oud-Real-coach, straatvechter José Mourinho. Aanvoerder Ramos zou aan voorzitter Pérez duidelijk hebben gemaakt dat hij in dat geval per se wilde vertrekken, zo schreven Spaanse kranten.

Zinédine Zidane in mei 2016 in Madrid na het winnen van de Champions League, de eerste keer dat hij de beker won. Beeld EPA
Zinédine Zidane in mei 2016 in Madrid na het winnen van de Champions League, de eerste keer dat hij de beker won.Beeld EPA

De koningsdrama’s stapelen zich op dit seizoen. Vrij snel na zijn onverwachte adieu hengelde Pérez, de Spaanse bondscoach Julen Lopetegui binnen. Tot grote irritatie van de Spaanse bond, want het nieuws over diens aanstelling kwam kort voor de start van het WK in Rusland uit de lucht vallen. Lopetegui mocht direct naar huis. Een maand later werd Real’s grootste ster Cristiano Ronaldo aan Juventus verkocht.

Mede door de korte zomerstop mondde de competitiestart uit in een sof. Pérez had er geen boodschap aan, eind oktober was Lopetegui naast ex-bondscoach ook ex-Real Madrid-trainer. Zijn vervanger, oud-Real-speler Solari die doorschoof vanuit de jeugd, leek de ploeg nieuw leven in te blazen met hier en daar wat vers bloed ter vervanging van de uitgeblust ogende oude garde.

Maar een rampmaand werd de Argentijnse coach fataal. Barcelona schakelde de galactico’s uit in de beker en versloeg ze ook thuis in competitieverband. Daarna walste Ajax nog eens hardhandig over Real heen waardoor ook de laatste prijs, de Champions League, uit zicht verdween. In de kleedkamer zou nadien flink zijn geruzied tussen Pérez en de spelers.

De komst van goeroe Zidane moet de vrede terugbrengen bij de rijkste club ter wereld. De Fransman heeft er blijkbaar zin in, hij tekende tot medio 2022 en zei bij zijn presentatie: ‘Ik ben heel blij dat ik weer thuis ben.’

Meer over