Ranieri ontslagen, de man die Leicester kampioen maakte

Ook gij, Leicester? In de voetbalwereld is met onbegrip gereageerd op het keiharde ontslag van Claudio Ranieri bij de sympathieke landskampioen van Engeland. 'Onbegrijpelijk, onvergeeflijk en misselijkmakend verdrietig,' zei Gary Lineker bijvoorbeeld. 'Er zijn rare beslissingen in 2016/17 gevallen. Brexit. Trump. Ranieri,' filosofeerde Jurgen Klopp.

Patrick van IJzendoorn
Claudio Ranieri tijdens de UEFA Champions League 2016 Beeld afp
Claudio Ranieri tijdens de UEFA Champions League 2016Beeld afp

'Kampioen van Engeland en FIFA Manager van het Jaar. Dat is het moderne voetbal, Claudio. Niemand kan de geschiedenis die jij hebt geschreven verwijderen,' schreef José Mourinho over de Romeinse slagerszoon.

De Thaise clubeigenaar kende echter geen erbarmen. Donderdag had de mediaschuwe miljardair Vichai Srivaddhanaprabha een definitief einde gemaakt aan het sprookje in de Midlands. Het tijdstip wekte verbazing. Waarom niet na de competitienederlaag tegen Swansea of de uitschakeling door Millwall in de FA Cup? Waarom op de dag nadat Leicester City met 2-1 bij Sevilla had verloren in de Champions League, een score die perspectieven biedt voor de terugwedstrijd?

Het antwoord werd snel duidelijk. Enkele spelers zouden na de wedstrijd, tijdens welke fans Ranieri's naam hadden gescandeerd, met een lijst grieven naar de eigenaar zijn gestapt. Al maanden toonden de spelers zich ontevreden over het tactieken van de 65-jarige manager. Bovendien zou hij sommige spelers, zoals zijn eigen aankopen, een voorkeursbehandeling hebben gegeven.

Lineker, die de aanstelling van Ranieri indertijd als 'weinig inspirerend' had omschreven, noemde Ranieri 'het slachtoffer van zijn eigen succes'. Volgens de presentator van Match of the Day en geweten van de natie had zijn oude club 'een standbeeld voor Ranieri moeten neerzetten,' suggereerde Lineker. Als mogelijk opvolgers worden Guus Hiddink, Nigel Pearson (Ranieri's voorganger) en Robert Mancini genoemd. Laatstgenoemde twitterde: 'Ik leef mee met Ranieri. Hij zal altijd in het hart van de Leicester-fans en andere voetballiefhebbers blijven.'

In Italië waren de reacties het felst. 'Ondankbare Engelsen', kopte de roze sportkrant La Gazzetta dello Sport. Ook snookerkampioen Mark Selby, afkomstig uit Leicester, toonde zich not amused. 'Wat een grap! Wat moet een man nog meer doen? Hij won de competitie met een ploeg die maar 55 miljoen waard was.' Op basis van het winstpercentage bij minimaal 200 'gespeelde' wedstrijden is Ranieri de op vier na succesvolste manager uit de jonge geschiedenis van de Premier League, na Alex Ferguson, José Mourinho, Arsène Wenger en Rafael Benitez.

Het bestuur kreeg ook bijval. Voormalig Leicester-doelman Peter Shilton noemde de beslissing 'moedig', terwijl voormalig Ierland-international Tony Cascarino Ranieri's beleid sinds de zomer een 'ramp' noemde en concludeerde dat 'er niets magisch is aan degradatie'. The Daily Telegraph's Jason Burt pleitte voor realisme: 'Ranieri is geschiedenis, en we leven in het hier en nu.' In The Times schreef Henry Winter dat zij die Ranieri ten val hebben gebracht, nu de plicht hebben om de club in de Premier League te houden. Geen van de spelers heeft zich vrijdag laten horen.

Meer over