Rangers op weg naar tien titels achtereen

Glasgow Rangers blijft kans behouden op een fraai record in het Schotse voetbal, dat van tien landstitels op rij. De nieuwe club van de huidige PSV-trainer Dick Advocaat behaalde zondag een noodzakelijke overwinning op rivaal Celtic, 2-0....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

In Schotland zijn nog vier duels te gaan en de slotfase is ongemeen spannend. Rangers nam de koppositie van Celtic over. De protestantse en katholieke club hebben evenveel punten, maar het mogelijk beslissende doelsaldo van Rangers is één beter.

Op papier oogt het resterende programma van het door Wim Jansen getrainde Celtic eenvoudiger. Theoretisch heeft ook Heart of Midlothian, dat op vier punten volgt, nog titelkansen.

Voor manager Walter Smith van Rangers was het de laatste van 33 edities Old Firm, zoals de emotioneel meest beladen derby van Europa heet. Smith, die voor de club behouden blijft, kan een fraaie balans overleggen aan Advocaat. Hij won achttien keer en verloor slechts zesmaal. Afgelopen week was Rangers ook beter in de halve finale van de beker.

Rangers was de laatste negen seizoenen kampioen en evenaarde daarmee het record van Celtic, dat zondag niet kon profiteren van een groot overwicht. Rangers scoorde uit zijn enige kans voor rust, na een prachtige volley van de Zweed Thern. Na de pauze voerde Celtic de druk op en zorgde de Duitser Albertz voor 2-0, na een counter.

Wim Jansen, die Regi Blinker buiten de ploeg liet, ontweek vragen over zijn toekomst. Het schijnt dat hij wil vertrekken bij Celtic.

Over het resultaat toonde hij zich zeer teleurgesteld: 'We waren beter. In de tweede helft hebben we alles geprobeerd om gelijk te maken, maar renden we onszelf voorbij. We lieten ook te veel ruimte op het middenveld. Ik had nog zo gepraat over de dreiging van Albertz, want ook in de bekerwedstrijd scoorde hij op een dergelijk manier. Het is zaak deze wedstrijd zo snel mogelijk te vergeten, de resterende vier duels te winnen en zo vaak mogelijk te scoren.'

Meer over