Rangers mag landstitels behouden

Een commissie aangesteld door de Schotse Premier League heeft de Glasgow Rangers geen titels ontnomen. Oldco, in het verleden het bedrijf achter de club, krijgt wel een boete van 250.000 pond (289.243 euro). De commissie onderzocht enkele niet publiek gemaakte betalingen van de Rangers en publiceerde vandaag haar rapport op de website van de Schotse Premier League.

null Beeld epa
Beeld epa

De commissie oordeelde dat Oldco in de periode 2000-2011 enkele betalingen geheim hield voor de voetbalautoriteiten, een overtreding van de reglementen van de Schotse Premier League. De bevindingen leiden echter niet tot sportieve sancties, aangezien het niet vrijgeven van de betalingen niet resulteerde in een competitief voordeel voor de voormalige Schotse topclub. In de periode 2000-2011 wonnen de Rangers vijf maal de Schotse titel.

Ook oordeelt de commissie dat de huidige clubeigenaars niet verantwoordelijk zijn voor de overtredingen begaan door het bedrijf dat voorheen de club bestuurde.

Vierde klasse
De Rangers spelen momenteel in de Schotse vierde klasse. In juli 2012 onderging de club een gedwongen degradatie, opgelegd door de clubs van de Schotse profliga SFL. De roemrijke club kampte met zware financiële problemen, onder meer door de schuldenberg van 115 miljoen euro aan de Britse fiscus. De club wilde onder de naam 'The Rangers FC' een doorstart maken in de Schotse Premier League, maar de andere clubs uit de Premier League stemden dat voorstel vorig jaar weg.

Meer over