Rangers kampioen na grimmige derby in paleis van rivaal

De crisis in het Schotse voetbal werd gisteren verdoezeld door een tumultueuze, zelfs gewelddadige Old Firm met een Nederlands tintje....

Van onze sportredactie

Opzienbarend was dat niet. Glasgow Rangers werd in de laatste elf seizoenen tien maal kampioen. Spectaculair was de 334ste derby daarentegen wel.

Celtic speelde een thuiswedstrijd en de sfeer in Celtic Park was huiveringwekkend. Niet eerder in het traditionele tweegevecht in Glasgow kwam het voor dat Rangers in het paleis van de rivaal kampioen werd. Het was bovendien de grootste zege in een uitwedstrijd tegen Celtic sinds 1960.

Scheidsrechter Dallas werd in de eerste helft aan het hoofd getroffen door een munt. In de rust werd de wond gehecht. Kort voor het incident stuurde hij een speler van Celtic, de Fransman Mahe, van het veld. Twee minuten later kende hij Glasgow Rangers een strafschop toe.

Het was een dubieus besluit van een scheidsrechter die er niet in slaagde de orde te handhaven en fout op fout stapelde. Celtic voelde zich ernstig tekort gedaan: behalve Mahe stuurde Dallas de Noor Riseth weg, plus Wallace van de Rangers. Negen spelers kregen een gele kaart.

Vier Celtic-fans bestormden het veld. De onttroonde landskampioen wordt waarschijnlijk zwaar gestraft. De Schotse voetbalbond stelt een onderzoek in.

De grimmige sfeer werd versterkt door de spelers. Celtic maakte diverse brute overtredingen en Glasgow Rangers zocht na afloop provocerend - en tegen het advies van de politie in - de eigen supporters op. Zevenduizend fans waren in Celtic Park getuige van het incidentrijke duel.

Na afloop vielen Advocaat en diens Nederlandse assistent Van Lingen elkaar in de armen. De derde Nederlander in Glasgow, Van Bronckhorst, speelde gisteren mee. Numan is al maandenlang geblesseerd.

Celtic werd verslagen door doelpunten van McCann (0-1 en 0-3) en Albertz die de strafschop benutte. McCann, als jongen een Celtic-fan, werd vier maanden geleden van Hearts overgenomen. In totaal gaf Rangers dit seizoen op aanraden van Advocaat 130 miljoen gulden aan spelers uit.

In zijn eerste seizoen in Schotland leidde Advocaat de ploeg naar het kampioenschap. 'We hebben recht op de titel', zei hij na afloop. 'Vanaf de derde competitiedag staan we bovenaan.'

Eerder dit seizoen legde Glasgow Rangers al beslag op de League Cup. Celtic en Rangers treffen elkaar dit seizoen nog een keer, op 29 mei in Hampden Park in de finale van de Schotse FA Cup.

Meer over