Nieuws

Rampseizoen bij Liverpool, sterspeler bij Oranje: interlandbreak komt voor Wijnaldum op juiste moment

Georginio Wijnaldum tijdens het Champions League-duel met RB Leipzig (2-0-winst). Beeld Reuters
Georginio Wijnaldum tijdens het Champions League-duel met RB Leipzig (2-0-winst).Beeld Reuters

Waar Georginio Wijnaldum in het Nederlands elftal een van de grote sterren is, zwalkt zijn club Liverpool in de Premier League. Een transfer naar het Barcelona van Ronald Koeman lonkt inmiddels. Het contrast tussen de situaties bij zijn landenteam en zijn clubteam is enorm voor Wijnaldum.

Overtuigende Champions League-winst in 2019. De eerste Engelse landstitel in dertig jaar tijd in 2020. Stijlvolle successen, met even herkenbaar als spectaculair pressievoetbal onder leiding van trainer Jürgen Klopp. Het waren gouden tijden voor Liverpool en Nederlandse sterspelers Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum.

Dit alles maakt het huidige rampjaar van de Engelse topclub alleen maar nog verwarrender. Een blessure bij Van Dijk bleek het startschot voor een ‘perfecte storm’ aan tegenslagen bij Liverpool.

Waar de ene Nederlandse uitblinker ontbreekt, lijkt de andere op weg naar de uitgang op Anfield Road. Dit weekend meldde The Sunday Times dat Wijnaldum (30) inmiddels al een voorcontract zou hebben getekend bij het Barcelona van Ronald Koeman en Frenkie de Jong. Een vreemd einde aan een bijzonder vreemd seizoen dreigt in Liverpool: de ultieme teamspeler die elders zijn heil zoekt.

Van Dijk

Nu Van Dijk ontbreekt, blijkt zijn status als ’s werelds beste verdediger bevestigd. Sinds het scheuren van zijn kruisband (17 oktober, in duel met Everton) – en daaropvolgende zware blessures bij andere centrumverdedigers Joe Gomez en Joel Matip – is Liverpool niet meer in staat het gepatenteerde pressievoetbal te spelen, nu de defensieve ruggegraat ontbreekt.

In verdedigend opzicht is het behelpen, met (te) veel druk op de schouders van anonieme vervangers als Nathaniel Phillips, Rhys Williams, Ben Davies en Ozan Kabak.

Het ontbreken van de defensieve zekerheid blijkt een extreem effect te hebben op de aanval bij Liverpool. Mohamed Salah en consorten hebben sinds de kerstbreak bijzonder veel moeite met scoren. Waar Liverpool in de eerste 14 speelrondes ‘gewoon’ nog 36 goals maakte, staat de teller in de afgelopen 15 competitieduels nog maar op een schamele 12 treffers.

Het heeft geleid tot een ongekend verval bij de topclub. In de afgelopen drie maanden bleef Liverpool vaker doelpuntenloos (8 keer) in een competitiewedstrijd dan in de drie volledige kalenderjaren daarvoor. Sterker nog, in de laatste 13 competitieduels leed Liverpool meer nederlagen (8) dan in de 105 voorgaande competitiewedstrijden.

Alleen een schokkende eindwinst in de Champions League, waar het met Real Madrid een pittige tegenstander heeft geloot in de kwartfinale, lijkt Liverpool nog te kunnen verzekeren van Champions League-deelname in 2021/22.

Contrast voor Wijnaldum

De rampen die zich zowel achterin als voorin bij Liverpool voltrekken, hebben ook effect op het middenveld, waar Wijnaldum de voorbije jaren de grote constante waarde was.

Om te compenseren voor de vele absenties in de achterhoede, schuift manager Klopp dikwijls controleurs Fabinho en Jordan Henderson een linie terug. Daarnaast is hij in zijn zoektocht naar aanvallende ideeën vrijwel wekelijks aan het wisselen met zijn aanvallender ingestelde middenvelders.

Het resultaat van al dit geschuif voor Wijnaldum: geen enkele vorm van continuïteit. Wijnaldum speelde bij Liverpool dit seizoen in een duizelingwekkend hoog aantal van zestien verschillende middenveldtrio’s. Daarnaast verschoof zijn specifieke rol op het middenveld ook van week tot week. De ene wedstrijd moest Wijnaldum als meest verdedigende middenvelder opereren, de andere wedstrijd als meest vooruitgeschoven pion. Dan weer als spelmaker, dan weer als vooruitloper.

Het levert een enorm contrast op met Wijnaldums situatie bij Oranje. Daar is hij samen met Memphis Depay de grote uitblinker. Wijnaldum staat bij Oranje altijd op ‘10', als meest aanvallende middenvelder, die met loopacties de vrije ruimtes moet vinden. Met 13 goals en 2 assists in de laatste 19 Nations League- en kwalificatieduels vervult hij die ene vaste rol in het Nederlands elftal meesterlijk.

Meer over