Ramil Guliyev is onwaarschijnlijke opvolger van Usain Bolt

De onwaarschijnlijke opvolger van Usain Bolt, de viervoudig wereldkampioen 200 meter, is een geboren Azeri die uitkomt voor Turkije en onder de tattoos zit. De 27-jarige Ramil Guliyev had aan 20,09 seconden genoeg om zijn eerste mondiale hoofdprijs te pakken. Wayde van Niekerk, de wereldkampioen 400 meter, greep net naast zijn tweede titel: 20,11.

Beeld epa

Guliyev wilde vanaf 2011 al uitkomen voor Turkije, maar de atletiekfederatie van Azerbeidzjan lag dwars. De sprinter had geduld. Hij wachtte drie jaar voordat hij internationaal kon uitkomen voor zijn geadopteerde land. Turkije haalt veel atleten uit het buitenland, wat het land haast net zo veel kritiek oplevert als de vele dopingschandalen. In Londen telt de nationale ploeg tenminste elf geboren buitenlanders: uit Kenia, Ethiopië, Cuba en Jamaica. Het beste resultaat van Guliyev was tot donderdag de tweede plaats bij de EK atletiek in Amsterdam, vorig jaar.

Brakend uit het stadion

De finale van de 200 meter leek uit te zullen draaien op een confrontatie tussen Van Niekerk en Isaac Makwala uit Botswana, beide specialisten op de 200 en 400 meter. Atletiekfederatie IAAF paste het programma met opzet aan om het mogelijk te maken beide afstanden te combineren, zowel bij de mannen als de vrouwen. Dat werd vooral gedaan met het oog op de Amerikaanse vedette Allyson Felix en de beoogde vedette Van Niekerk.

De aanpassing bracht niet het gehoopte resultaat. Felix werd woensdag op de 400 meter veroordeeld tot de derde plaats, nadat ze er eerder niet in was geslaagd zich te kwalificeren voor de 200 meter. Van Niekerks prestaties werden overschaduwd door de affaire-Makwala.

Isaac Makwala kwam maandag brakend uit de atletenbus bij het Olympisch Stadion. Hij werd onderzocht en uitgesloten van competitie uit vrees dat hij andere atleten zou besmetten met het zogeheten norovirus, wat de WK flink in de war zou sturen.

Erfenis van Bolt

Of dat besluit gerechtvaardigd was, en wat Makwala precies mankeerde, bleef lang onduidelijk. Maar omdat na 48 uur het besmettingsgevaar was geweken en de BBC dinsdag enorme ophef maakte over zijn uitsluiting mocht de 30-jarige veteraan toch meedoen aan de 200 meter. Hij kwalificeerde zich solo voor de halve finale en sloot die race af met vijf push-ups, alsof hij wilde aantonen dat hem niets mankeerde.

Makwala plaatste zich vervolgens met de derde tijd voor de finale, waarna hij zijn frustratie uitte op televisie. Hij voelde zich bestolen van een medaille op de 400 meter, zei hij, zijn beste afstand. Woede zou tijdens de finale van de 200 meter zijn drijfveer zijn, beloofde hij.

Daar was weinig van te merken. Terwijl Van Niekerk met Guliyev duelleerde om de erfenis van Bolt, bleek Makwala zijn krachten te hebben verspeeld. De publiekslieveling moest genoegen nemen met de zesde plaats: in 20,44.

Meer over