Racistische teksten in het gastenboek en een zwarte kat voor Lewis Hamilton

De Brit werd zondag wereldkampioen in de Formule 1. Eris volgens zijn vader veel aangedaan om dat te voorkomen...

Anthony Hamilton heeft overwogen om zoon Lewis uit de Formule 1 te halen. Racisme en andere haatcampagnes lagen aan die overweging ten grondslag, zegt de vader van de wereldkampioen in de Britse media.

De afgelopen week werd de Brit beschimpt op een Spaanse website, beledigd door twee Braziliaanse komieken en kreeg hij een zwarte speelgoedkat – als symbool voor ongeluk – toegeworpen tijdens een sponsorbijeenkomst in Sao Paulo, waar afgelopen zondag de laatste race van het Formule 1-seizoen plaatshad.

Vader Anthony deed in The Guardian uit de doeken hoe hij Lewis de laatste tijd uit de wind heeft gehouden. Als dieptepunt van de lastercampagne noemde hij de tweede zwarte kat die zijn andere zoon, de 16-jarige Nicholas, voor hun hotel in Sao Paulo kreeg overhandigd. De jongen is gehandicapt. ‘Het was vreselijk. Maar weet je wat ze zich niet realiseerden? We hebben thuis een zwarte poes en die is heel lief voor ons.’

Lewis Hamilton is met zijn 23 jaar de jongste wereldkampioen uit de geschiedenis van de Formule 1. Hij is ook de eerste zwarte wereldkampioen in zijn sport.

Hamilton zelf heeft nooit de nadruk op zijn huidskleur gelegd. De Brit is er in de racewereld overvloedig voor gewaarschuwd.

Toch werd hij afgelopen jaar regelmatig met zijn afkomst geconfronteerd. Toen hij begin dit jaar testte op het Circuit de Catalunya in Barcelona werd hij racistisch bejegend door Spaanse fans. Ze droegen zwarte make-up, zwarte pruiken en scholden hem uit. Het incident werd gesust, ook al doordat de autosportfederatie ingreep, een campagne tegen racisme begon en het circuit in de ban dreigde te doen.

Maar op een Spaanse website gaan de beledigingen gewoon door. Voor de slotrace in Brazilië werden bezoekers opgeroepen virtuele spelden, spijkers en prikkeldraad op het Interlagos circuit te leggen om Hamilton te beheksen. Ze werden ook geïnviteerd in het gastenboek een boodschap achter te laten. De meeste daarvan zijn racistisch en zeer kwetsend.

Vader en zoon spraken er weinig over. ‘Ik dacht niet dat de wereld zo in elkaar stak’, reageerde Anthony Hamilton die Lewis wel berichten stuurde met de tekst ‘wat er ook wordt gezegd, de mensen houden van je’.

‘We zijn welopgevoede mensen en zullen dat altijd blijven’, zei hij. ‘Maar we hebben zoveel moeten slikken. Ik begon hardop na te denken over Lewis’ carrière. Zou hij ooit aarden in dit verderfelijke wereldje?’

Tegelijkertijd kende hij het antwoord al. ‘Als ouder vond ik het geen goede plek om in te verblijven, want als ouder wil je dat het je familie en kinderen goed gaat. Maar we zijn in deze wereld gestapt om op een eerlijke manier ons werk te doen. We hebben er recht op hier te zijn. Als mensen ons aardig vinden, is dat prettig. Als dat niet zo is, is dat jammer en zal God ze dat moeten vergeven.’

De wereldkampioen zelf reageerde niet op de haatcampagne. Die zei dinsdag slechts dat hij nog twee keer wereldkampioen wil worden en niet geïnteresseerd is in het recordaantal van zeven titels dat in handen is van Michael Schumacher. Bij drie titels krijgt hij van de baas van McLaren een auto ter waarde van 6,5 miljoen euro.

Meer over