Nieuwsautosport

Racewereld geschokt door dood van Formule 2-coureur Hubert

De racewereld werd afgelopen weekeinde voor het eerst in vijf jaar opgeschrikt door een dodelijke crash tijdens een Formule 1-weekeinde. Anthoine Hubert verongelukte op het circuit van Spa-Francorchamps tijdens een race in de Formule 2, de hoogste klasse onder de koningsklasse.

Het autowrak van Anthoine Hubert van BWT Arden. Beeld ANP
Het autowrak van Anthoine Hubert van BWT Arden.Beeld ANP

De 22-jarige Hubert raakte zaterdagmiddag in de tweede ronde van de race een muur, nadat hij een spinnende auto voor hem poogde te ontwijken in de snelle Eau Rouge-bocht op het circuit in de Ardennen. De Amerikaan Juan Manuel Correa knalde vervolgens vol op de auto van de Fransman. De bolide van Hubert brak doormidden. Daarbij raakte Hubert ernstig gewond. Hij overleed aan het begin van de avond.

Correa werd overgebracht naar een ziekenhuis in Luik en is volgens racefederatie FIA in een ‘stabiele conditie’. Giuliano Alesi en Marino Sato waren ook bij het ongeval betrokken. Zij konden hun auto op eigen kracht verlaten.

Direct na het incident werd de race gestaakt en besloot de FIA beelden van de crash niet te herhalen. Die gingen alleen wel snel rond op sociale media, waarna op het circuit de ernst van de situatie spoedig duidelijk was. Tienduizenden racefans verlieten in stilte het circuit en de Formule 1-teams zetten een streep door de traditionele perssessies na de kwalificatie op zaterdagmiddag.

Verslagenheid onder coureurs

In het gebied waar de Formule 2-teams zich ophielden, waren de gezichten bedrukt. Toen anderhalf uur na het ongeluk het nieuws over het overlijden van Hubert voorzichtig naar buiten sijpelde, omhelsde teampersoneel elkaar met tranen in de ogen.

Formule 1-coureurs reageerden verslagen op de dood van Hubert. Vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton schreef op Instagram dat Hubert ‘een held’ was die het risico nam zijn dromen na te jagen. Hij benadrukte daarbij dat autosport allesbehalve veilig is. ‘Coureurs zetten hun leven op het spel als ze hun auto het circuit opsturen.’ De Formule 1-race in België werd zondag voorafgegaan door een minuut stilte waarbij onder anderen de moeder en broer van Hubert aanwezig waren.

De Formule 2 is het hoogste autosportniveau onder de Formule 1 en fungeert bij een handvol weekeinden in de koningsklasse als bijprogramma, zoals afgelopen weekeinde in België. Hubert was een talentvol coureur, die deel uitmaakte van het talentenprogramma van het Franse Formule 1-team Renault. Vorig jaar werd hij kampioen in opstapklasse GP3. Dit jaar debuteerde hij in de Formule 2.

Jules Bianchi was voor Hubert de laatste coureur die tijdens een Formule 1-weekeinde om het leven kwam. De Formule 1-coureur schoot in 2014 tijdens de GP van Japan met zijn auto onder een kraan door, waarbij hij zwaargewond raakte aan zijn hoofd. Hij geraakte in coma en overleed ruim een half jaar later in het ziekenhuis. Na zijn dood werd onder meer cockpitbescherming in de vorm van de zogenoemde ‘halo’ (een stalen constructie rond het hoofd van de coureur) ingevoerd.

Mogelijk neemt de FIA ook maatregelen na het dodelijke geval van Hubert als duidelijk is hoe hij kon verongelukken. De autosportfederatie onderzoekt de crash. Mogelijk duurt het nog maanden voordat de precieze oorzaak duidelijk is.

Het autowrak van Juan Manuel Correa van Sauber. Beeld ANP
Het autowrak van Juan Manuel Correa van Sauber.Beeld ANP
Meer over