Update

Raborenner Sanchez moet eindzege aan Wiggins laten

De Spaanse Raborenner Luis Leon Sanchez heeft de eindzege in de Ronde van Romandië aan de Brit Bradley Wiggins moeten laten. Wiggins won de afsluitende tijdrit over 16,5 kilometer en nam hiermee de leiderstrui over van Sanchez.

null Beeld epa
Beeld epa

De Spanjaard moest in de race tegen de klok 1 minuut en 24 seconden toegeven en werd in de eindstand uiteindelijk tiende.

Sanchez begon met een voorsprong van 9 seconden op Wiggins aan de tijdrit. Maar de Britse specialist, die zaterdag zijn 32e verjaardag vierde, had dit verschil al snel goed gemaakt. De Amerikaan Andrew Talansky kwam in de strijd om de ritwinst net te kort op Wiggins. In het eindklassement werd Talansky tweede op 12 seconden.

Sanchez maakte indruk in de Ronde van Romandië door vrijdag en zaterdag de ritzege te pakken. De Raboploeg ging ook met vier man in de top tien de laatste dag in, maar Bauke Mollema, Stef Clement en Wilco Kelderman zakten na de tijdrit weg.

'Natuurlijk hadden we gehoopt om met meer jongens zo hoog te eindigen. Maar alle tijdrijders stonden kort in het klassement en zij waren vandaag beter', zegt ploegleider Nico Verhoeven op de website van de Nederlandse formatie. 'Zo slecht waren de jongens vandaag ook niet, maar niet goed genoeg.'

Verhoeven wilde ook vooral benadrukken dat de ploeg wel een goede week heeft gekend. 'We hebben vijf dagen met de besten meegedaan en winnen wel twee van de vier ritten in lijn. Dat is gewoon goed.'

De mannen reden volgens hem ook een goede proloog. 'Dan begin je lekker en kijk je naar de volgende ritten. Luis Leon is de laatste maand in goede doen en de aankomsten lagen hem ook. Daar hebben we maximaal rendement uit gehaald. Wat we uit deze ronde meenemen, is niet deze laatste dag. Maar dat zijn de twee ritzeges die we met de hele ploeg binnengesleept hebben.

Wiggins was blij met zijn triomf. 'Dit was een mooie test voor de grotere wedstrijden die er nu aan gaan komen. Ik denk dat ik deze overwinning te danken heb aan al het harde werk in de winter.'

Meer over