Quintana beslist strijd om leiderstrui in 'de hel'

Mooi zoals de top-4 van de Vuelta woensdag uit de zogenoemde hel te voorschijn kwam. Drie hoofden stonden op springen. Alleen van het gezicht van Nairo Quintana viel niets van een lijdensweg af te lezen. De aanstaande winnaar van de Ronde van Spanje is een stoïcijn.

Bart Jungmann
Quintana voor Contador (links) en Chavez tijdens de 17e etappe van de Vuelta. Beeld EPA
Quintana voor Contador (links) en Chavez tijdens de 17e etappe van de Vuelta.Beeld EPA

Christopher Froome, Esteban Chaves, Alberto Contador en hij noteerden precies dezelfde tijd in rit 17. Vier kilometer hadden ze elkaar beproefd, afgemat, achtergelaten en weer bijgehaald. Een prachtig strijdtoneel van vier aan elkaar gewaagde individuen, waaruit maar één conclusie kan worden getrokken: de strijd om de rode trui is beslist.

Die hel heette woensdag Mas de la Costa, de negende van tien aankomsten bergop in de Vuelta. Aan het begin van de bijna vier kilometer klim stond het op het asfalt gekalkt. 'Hier begint de hel.' En zo werd ook het einde daarvan ook aangekondigd, allicht ten overvloede. Een wielrenner voelt intuïtief aan dat zijn lijden op het punt staat te eindigen.

De Mas de la Costa, niet zover van de Middellandse Zee, was onbekend terrein voor de meeste coureurs. Maar de berichten vooraf waren onheilspellend en tegelijkertijd veelbelovend. Alberto Contador voorspelde de zwaarste dag in de Vuelta, in combinatie met een temperatuur van bijna 40 graden. Grote tijdsverschillen zouden het gevolg zijn.

De wens zal allicht de vader van de gedachte zijn geweest. Contador heeft nog wat te winnen met zijn vierde plaats, maar het kwam er niet van. Met nog één bergrit en een tijdrit te gaan, bleef de top-5 onveranderd. Slechts één positie ligt echt vast: die van klassementsleider Nairo Quintana.

De stijgingspercentages waren duizelingwekkend op de Mas de la Costa, maar de afstand was te kort om een serieuze bres te slaan. Gehoopt werd dat een klim zo diep in de finale van een grote ronde krachtsverschillen zou bloot leggen. Maar de favorieten hebben al zoveel van zichzelf gevergd dat ze nu als vermoeide boksers tegen elkaar hangen.

Op het weinig uitdagende parcours richting slotklim mocht een omvangrijke groep een gooi doen naar de ritzege. Robert Gesink deed dat voor de derde keer. Na zijn tweede plaats in Lagos de Covadonga en zijn overwinning op de Aubisque moest hij zich nu tevreden stellen met de derde plaats. De Zwitser Mathias Frank werd beloond voor zijn gewaagde demarrage in de aanloop.

Alberto Contador plaatste zijn verwachte aanval halverwege de berg. Chaves beet op zijn tanden en Froome moest alle zeilen bijzetten. Alleen Nairo Quintana leek geen krimp te geven.

Ritwinst Groenewegen

Dylan Groenewegen heeft de vierde rit in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Terwijl concurrenten als Greipel en Cavendish moesten lossen op het veeleisende parcours, handhaafde hij zich voorin en won de massasprint. Daarom was het een overwinning die Groenewegen veel voldoening schonk. 'Het was zwaar met al die klimmetjes en er werd hard gereden. Maar de ploeggenoten hebben me geweldig geholpen.'

Meer over