wedstrijdverslagPSV - PEC Zwolle: 4-1

PSV wint opnieuw, maar het spel blijft nog steeds mager

Ook het tweede duel onder interim-coach Ernest Faber heeft PSV in een zege omgezet, ditmaal ten koste van PEC Zwolle (4-1).

Bruma van PSV heeft de 3-1 gescoord.  Beeld ANP
Bruma van PSV heeft de 3-1 gescoord.Beeld ANP

Wederom ging het met behoorlijk wat moeite, al werd het lang niet zo’n hachelijke avond als tegen de amateurs van GVVV voor de beker afgelopen woensdag toen pas laat in de verlenging de beslissing (1-2) viel. Er waren twee prachttreffers van de talenten Mohamed Ihattaren en Cody Gakpo, maar het vertoonde spel was lang uiterst mager. Doordat AZ bij Sparta verloor is het gat naar plek twee wel geslonken naar zeven punten.

PSV begon dramatisch. Faber had een nieuwe defensie in elkaar geknutseld met een Duits hart, voor doelman Lars Unnerstall waren Daniël Schwaab en Timo Baumgartl een koppel in het centrum. Ze verstonden elkaar desondanks vooral in het begin matig. Schwaab speelde in de dertiende minuut de bal breed naar Baumgartl, maar iets te ver voor hem. PEC-aanvaller Saymak pikte op en schoot door de benen van Baumgartl niet eens al te hard in de hoek.

Saymak had in de eerste helft nog tweemaal kunnen scoren, en ook ploeggenoot Huiberts belandde in vrije positie voor Unnerstall, maar ze faalden in de afwerking.

Groene muur

PSV had aanvankelijk moeite door de Zwolse groene muur heen te breken. Faber had, in lijn met voorganger Van Bommel, twee controleurs op zijn middenveld geposteerd, al speelde Hendrix vrij energiek naar voren. Het resulteerde zelfs in een doelpunt van de middenvelder. Een snelle een-twee met Bergwijn werd door Hendrix met zijn mindere rechterbeen in de korte hoek gejaagd. Bergwijn was ook de aangever bij de 2-1 van Ihattaren. De 17-jarige middenvelder draaide razendsnel naar zijn linkerbeen en vond daarmee de verre kruising.

Dat was na 26 minuten. Kort daarvoor had het fanatiekste supportersvak een steunbetuiging voor Van Bommel ten beste gegeven, middels een spreekkoor (‘Marrik van Bommel’), een spandoek (‘een clubicoon laten wij niet vallen’) en rode fakkels. Ook was een spandoek gefabriceerd waarop was geschreven dat niemand groter dan de club is en dat Toon (Gerbrands, directeur) en John (de Jong, technisch manager) moesten meelezen.

Gakpo viert de 4-1. Beeld ANP
Gakpo viert de 4-1.Beeld ANP

PSV had geluk dat PEC aan de bal vaak net wat slordiger was dan de thuisclub zelf. Al scheelde het niet veel. Excuusje was het ontbreken van vier vaste krachten, al hadden Dumfries, Sadilek, Malen en Gutiérrez er de laatste maanden nou ook niet bijzonder veel van gebakken.

Na rust gooide PSV de boel snel op slot na geschutter van de PEC-defensie bij een voorzet van Doan. De voor Hendrix ingevallen Bruma profiteerde. PSV liet PEC daarna de bal en Gakpo gaf de avond nog wat kleur met een heerlijke slalom tussen drie PEC-spelers beëindigd met een geplaatste inzet in de verre hoek. Het was het startsein voor wat meer frivole acties, want PEC liet het daarna helemaal lopen. Zo streek PSV het doekje voor het vele gebloed in 2019 nog een klein beetje glad. Maar voor Faber, die vanaf medio januari gesouffleerd wordt door Guus Hiddink, blijft er genoeg huiswerk over.

Meer over